Wie heeft ervaring met Linux Mint EN Ubuntu?

Op mijn laptop (HP Pavillion DV2000) draait XP. Microsoft staakt echter de ondersteuning, dus daar moet ik vanaf.
Na stevig Googlen ben ik er van overtuigd dat een Linux-distributie de beste vervanger is, maar ik kan niet kiezen tussen Ubuntu en Mint.

Op de laptop heb ik al Ubuntu geïnstalleerd, voornamelijk omdat met behulp van WUBI een dual-boot zo makkelijk te installeren was. Ik vind Ubuntu echter (nog???) niet zo prettig. Ik mis bijvoorbeeld de mogelijkheid makkelijk een snelkoppeling op je bureaublad te zetten.

Ik wil so-wie-so naar een schone installatie (dus zonder ander OS), maar aarzel nog. Wie heeft ervaring met BEIDE systemen en kan mij (met argumenten s.v.p.!) één van de twee aanraden?
In mijn onschuld zeg ik "hoe XP-achtiger hoe beter".

Bij voorbaat dank!

Toegevoegd na 1 minuut:
Of is, vanwege de laptop, XFCE aan te raden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zou wel voor xfce gaan als ik jou was met die laptop tenzij je het ziet zitten (als dat nog niet gebeurd is) om het geheugen ervan uit te breiden naar 2 GB. Verder kan ik je vertellen dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt of je Mint of Ubuntu installeert. Beiden maken namelijk gebruik van dezelfde pakketbronnen en je kan Ubuntu bijna helemaal in Mint veranderen als je dat zou willen. Ubuntu kent best een aantal verschillen in de gui t.o.v. windows. In principe kan je die allemaal wel wat windowsachtiger maken. Maar als je dat niet doet en je laat ze staan zoals het standaard is zal je merken dat het eigenlijk allemaal veel handiger en logischer werkt (na enige gewenning). (persoonlijk pas ik mijn windows-gui steeds aan naar eentje die meer weg heeft van de ubuntu-interface om van de voordelen te kunnen genieten die ik gewoon ben). Je zal voor en nadelen vooral zelf moeten afwegen. Wil je gebruiksgemak naar het totale plaatje toe en heb je weinig ervaring met computers? Kies dan voor Mint. Wil je gebruiksgemak naar de gui toe of heb je wel toch een redelijke ervaring met computers? Kies dan voor Ubuntu. Wil je vooral gewoon echt niet wennen aan de eigenaardigheden van de interface? Kies dan voor Mint (maar zoals gezegd, dat zou zonde zijn! Want na een beetje gewenning haal je echt je voordeel uit de logischere ubuntu-interface). Kies je voor ubuntu en ga je niet voor een geheugenuitbreiding? Kies dan zoals gezegd voor een lichte gui zoals xfce (xubuntu) of lxde (Lubuntu). Ik kan me voorstellen dat je na deze tips eigenlijk nog altijd niet weet welke gebruikersomgeving te kiezen. Probeer ze daarom vooral zelf uit! Installeer ze allemaal eens in een virtuele machine in bijvoorbeeld virtualbox om je eigen ervaringen te toetsen. Installeer je dan je definitieve keuze en heb je daar toch later spijt van? Ook dan is er geen ramp gebeurd. Je kan de volgende keer dat je je systeem herinstalleert van keuze veranderen. Dat herinstalleren raad ik je aan elke 2 jaar te doen wanneer er een nieuwe LTE-versie uitkomt (of bijvoorbeeld een maandje later: dus mei 2014, mei 2016, mei 2018, etc...). Een schone installatie is namelijk interessanter dan 'opwaarderen', net als bij het upgraden van windows eigenlijk.

Linux mint 14 is de versie die het meeste op xp lijkt, maar pas op : 16 is de meest recente en die is minder xp achtiger

Xubuntu of Mint XFCE maakt weinig verschil. Maar ga in ieder geval wel voor XFCE desktop, is de beste vervanger voor XP. Een tip: als je nog een andere PC heb staan, installeer het dan eerst daar op. Dan kun je naar hartenlust experimenteren en als je het even niet meer ziet zitten kan je terug vallen op je XP pc, en ga je een andere keer weer verder met Linux. Bezoek ook de Ubuntu en mint forums, daar word uitstekende hulp geboden. En als je het een maal gewend ben wil je echt geen wind"hoos" meer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100