Als je _zat_ geheugen in een server stopt, en virtueel geheugen uitschakelt, wordt 't aantal page faults dan nul?

http://en.wikipedia.org/wiki/Page_fault

Zo hebben we hier een server met meer dan 1 miljard page faults (aanvragen voor virtueel geheugen), sinds de server is aangezet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je de pageswapping uit zet in het betreffende operating system heb je inderdaad geen page faults meer. Maar je krijgt dan wel eerder te maken met out-of-memory-errors. Een fault kan automatisch ge-ont-fault (ge-default) worden. Bij een error heb je problemen die je zelf op moet zien te lossen. Faults zijn dan ook veel minder problematisch dan errors.

Soft pagefaults zijn normaal op een server. Ze worden veroorzaakt door slecht geschreven (veelal MS-) apps.

Page faults zijn helemaal niet erg, je moet er alleen niet gruwelijk veel hebben. En gruwelijk veel is relatief! :) Het betekent heel simpel dat je geheugen op was en dat Windows eventjes het geheugen op disk heeft gezet. Als je applicatie dan dat stukje geheugen weer wilt lezen, moet Windows 't van disk halen. Dat genereert een page fault. Disk is nu eenmaal vele malen (!!!) trager dan memory, vandaar dat te veel page faults niet leuk zijn. Het heeft NIETS met slecht geschreven software te maken, tenzij er een memory leak is en Windows gek wordt van het swappen.

Het maximaal adresseerbare geheugen binnen een windows 32 bak is beperkt. Geheugen bijprikken heeft dan geen zin meer. (standaard windows: 4Gb waarvan 2Gb voor het OS en 2GB voor de applicaties.) Met wat switches voor bv extended memory kan er meer geheugen benaderd worden via het OS. Gebruik je ook de sae switch om 3 GB voor de applikaties te krijgen dan houd het bij 8 gb totaal op., zonder die sae switch bij 16Gb (als ik het goed onthouden heb). 64 bits OS kan wel min of meer unlimited geheugen adresseren (in iedergeval meer dan er technisch ingezet kan worden) Echter: Eerst kijken of er memory ten onrechte in gebruik wordt gehouden door applicaties als deze niet meer actief zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100