kan je huid water opnemen?

Aan de ene kant denk ik dat de huid geen water kan opnemen want anders zouden we helemaal opzwellen als we zwemmen/baden. Maar wanneer ik een druppel water op mijn huid doe en ik wrijf die in net als bij een crème dan lijkt het water wel opgenomen te worden want mijn huid is daarna volledig droog. Of verdamp ik het water gewoon door de wrijving?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, je huid kan geen water opnemen, dan zou je vollopen tijdens het douchen. Ondanks dat er cremes zijn die zeggen de huid te hydrateren, wat betekend dat ze vocht inbrengen, gebeurd dat niet, wat die cremes doen is het vasthouden van vocht in de huid. Dat een spat water op je huid snel droogt, ligt aan de temperatuur van je huid. Door het wrijven verdeel je het water over een groter oppervlak, waardoor het sneller verwarmd wordt en daardoor snel verdampt.

In strikte zin is het antwoord op je vraag "ja, huid kan water opnemen", maar dat betekent niet dat je huid het water vast houdt, of doorlaat tot in de diepste lagen. Waarschijnlijk is je opgevallen dat de huid van met name je vingers en tenen gerimpeld is na een tijdje zwemmen. Dat komt doordat je huid in die gebieden, die extra rekbaar is, zich vol zuigt met water, en omdat de volume toeneemt, krijg je rimpels. Veel mensen denken dat het andersom is, dat met name zeewater vocht uit je huid trekt, maar de realiteit is dat je huid water opneemt als het nat wordt, zowel zoet als zout water. Dat gebeurt overal in je huid, maar met name in bepaalde zones valt dat meer op. Het water dat door met name de buitenste laag (de hoornlaag) van je huid is opgenomen, dringt echter niet door tot de binnenste lagen, of althans niet in significante hoeveelheden. Het water komt dus niet in je bloedbaan terecht, en als je dorst had voordat je ging douchen, dan zal je nog steeds dorst hebben na het douchen. Na een tijdje zal je huid vanzelf drogen. Het extra opgenomen water verdampt zeer geleidelijk, en er wordt warmte uit je huid getrokken, waardoor zelfs nadat je huid "handdoek-droog" is, voel je je nog altijd fris na een douche. Crèmes die je na een douche gebruikt, brengen een laag vet of vaseline op je huid, waardoor het extra opgenomen water moeilijker kan verdampen. Dat heeft geen enkel langdurig positief effect op je huid, en als je mij vraagt, krijg ik een benauwd gevoel als ik zulke spul gebruik. Dat komt uiteraard omdat niet alleen het extra opgenomen water niet verdampt, maar ook omdat je eigen zweet niet (of minder) kan verdampen, waardoor je lichaam niet goed kan afkoelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100