Hoe is het mogelijk, dat kinderdeodorant niet tot het standaard assortiment van menig Albert Heijn winkel behoort?

Je ziet het wel regelmatig bij drogisterijen. Zo'n gek product is het niet toch? En voor zover ik weet ook niet ongezond voor kinderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een supermarkt moet kiezen uit tienduizenden artikelen die men in het assortiment kan opnemen. Het is onmogelijk om aan elke wens van elke klant te voldoen. Om te voorkomen dat men met onverkoopbare artikelen blijft zitten, kijkt elke vestiging van een supermarkt naar de karakteristieken van het verzorgingsgebied waarin men zit (zeg maar het gebied van waaruit het grootste deel van de klanten komen). Als dat bijvoorbeeld een gebied is waar weinig jonge gezinnen wonen, zal men ook relatief weinig producten voor kinderen in het assortiment opnemen.

Supermarkten zoals Albert Heijn, maar ook bv Kruidvat, willen wel gewoontes aankweken bij kinderen en jongeren door de verkoop van persoonlijke producten, met als achtergrond gedachte: jong geleerd, oud gedaan. De basislijnverzorgingslijn voor kinderen bestaat hoofdzakelijk uit badschuim, shampoo, douchegel. Wenda Buining, in 2007 de pr-verantwoordelijke voor o.a. Albert Heijn stelde toentertijd reeds: ‘Veel supermarktketens brengen leuke producten met figuurtjes die kinderen aanspreken, speelcosmetica maar daar hoort deodorant niet bij. Deodorant past pas bij de lijn voor tieners. Deze visie wordt nog steeds ondersteund door AH. “Geurontwikkeling is er pas wanneer zich hormonale veranderingen voordoen. Voor de leeftijd van twaalf of dertien jaar is daar geen sprake van. Zeer waarschijnlijk werkt kinderdeodorant niet als een echte deo, maar is veeleer iets is dat gewoon een aangenaam geurtje afgeeft.’ In de praktijk blijkt de verkoop van deze producten ook weinig succesvol, het is een kunstmatige behoefte waar veel ouders niet in mee gaan” aldus Marijke Bisschop, auteur van ‘Opvoeden in de Verwenmaatschappij’. Deodorant voor kinderen is onzin, het is een kunstmatige behoefte die door de commercie wordt opgesolferd (opgedrongen of aangesmeerd). Kinderdeodorant is niet nodig, maar het wordt nodig gemáákt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100