Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Alsjeblieft, een handige checklist voor als je een huis gaat bezichtigen

Heb je een bezichtiging gepland van misschien wel jouw nieuwe droomhuis? Maak gebruik van de onderstaande checklist zodat je zeker weten niks mist.

In samenwerking met 


Met de huidige woningmarkt is het handig om je hoofd koel te houden en geen overhaaste beslissingen te nemen als het gaat om het kopen van een huis.

1. Maak een eisen- en wensenlijst

Maak een lijstje met de criteria waar jouw huis aan moet voldoen en voeg hier waarderingen aan toe. Wat is een harde eis (de locatie of het aantal kamers bijvoorbeeld) en wat is meer een wens (bijvoorbeeld een tuin op het zuiden of wat extra ruimte)?

2. Download het stappenplan

Aegon heeft een handig stappenplan voor het kopen van een huis. Met het stappenplan kun je ook aangeven hoe ver je bent met de huizenjacht. Bij elke stap krijg je passende tips!


Lees ook: Hoe ziet je hypotheek eruit als je gaat samenwonen?

3. Bekijk de omgeving

Bekijk naast de woning ook de omgeving goed. Fiets er alvast eens langs – ook ’s avonds – om te zien of je je hier thuis én veilig voelt. Hoe zijn de voorzieningen in de buurt? Is er veel geluidsoverlast? Hoe is de parkeergelegenheid? Neem gerust contact op met de (aanstaande) buren om er achter te komen hoe zij het vinden om hier te wonen.

4. Ga op zoek naar extra informatie

Heeft de gemeente plannen met de buurt of is er iets bekend over bijvoorbeeld bodemverontreiniging? Op ruimtelijkeplannen.nl kun je van bijna elke gemeente het bestemmingsplan per buurt bekijken. Je kan ook de website van de gemeente raadplegen en het is handig om de buurtkrantjes door te nemen. Bij het Kadaster kun je bovendien een woonrapport opvragen, dit helpt de reële waarde van het huis in te schatten. Hiermee kun je ook achterhalen wat de huidige bewoner heeft betaald.

5. Bezichtig altijd overdag

Zonlicht zorgt voor een bepaalde sfeer en belichting in huis. Hoe het er ’s avonds uitziet als het donker is, heb je veel meer zelf in de hand. Eventuele gebreken komen overdag ook letterlijk sneller aan het licht.

6. Bekijk alles

Naast alle kamers is het ook belangrijk om de schuur, kelder, balkon of dakterras te bekijken. Vergeet ook het dak niet, als dat tenminste mogelijk is. Open waar mogelijk alle kasten, kruipruimtes, ramen en deuren om te testen of alles soepel werkt. Ga je een oud huis bezichtigen? Neem een knikker of een kleine waterpas mee: hiermee controleer je gemakkelijk op scheve vloeren. Let ook op waar de wasmachine-aansluiting zit en waar de tv- en internetaansluiting binnenkomt.

7. Maak foto’s en filmpjes

In al je enthousiasme, haast of drukte kan je vergeten om foto’s en filmpjes te maken, maar doe het écht! Zo kun je achteraf alles op je gemak terugkijken en makkelijker met anderen overleggen. Let ook op hoeken die niet op de advertentiefoto’s stonden, de makelaar fotografeert vaak vooral de mooiste plekken.

8. Stel de juiste vragen

Dit hoeft niet per se tijdens de eerste bezichtiging. Je kunt er ook voor kiezen om pas bij een tweede bezichtiging op de details van de woning in te gaan of op een later moment aan de makelaar te stellen. Zorg dat je belangrijke antwoorden altijd zwart op wit hebt staan.

  • Hoe staat het met de isolatie van de woning? 
  • Is er dubbele beglazing en zijn er vochtproblemen?
  • Hoe oud is de cv-ketel?
  • Zijn de kozijnen en het houtwerk in goede conditie?
  • Is de fundering nog in orde? Zijn er scheuren of scheve vloeren?
  • Zijn er ooit problemen geweest met de riolering, elektriciteit of het gas?
  • Is er een afzuiginstallatie in de keuken en badkamer en zijn er voldoende ventilatiemogelijkheden?
  • Wanneer is er voor het laatst geschilderd?
  • Blijft de vloer liggen of wordt de woning helemaal kaal opgeleverd?

Handig!

Iedereen wil fijn en betaalbaar wonen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker met deze roerige tijden op de woningmarkt. Hoe houd je dan nog het hoofd koel? Aegon helpt je graag met handige tips, weetjes én een stappenplan dat je hier meteen kunt downloaden. Zo ga je met een gerust hart op zoek naar je droomhuis!

Lees ook: