Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Verantwoord zonnen met zonnebrand – Dit moet je weten

Een goede zonbescherming begint bij het smeren van de zonnebrandcrème in de juiste hoeveelheid en frequentie. Hoeveel zonnebrand heb je nodig en waar moet je op letten bij het kopen van zonnebrandcrème? In dit artikel alles over zonnebrand! 

Welke factor zonnebrandcrème heb je nodig?

Zonnebrandcrèmes zijn er om je huid een beschermlaag te bieden tegen zonnestralen. De ingrediënten van zo’n tube zonnebrand zorgen ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert en de kans op huidziekten zoals huidkanker verkleint. Je hebt minimaal factor 30 nodig om je huid een gezonde bescherming te geven. Ook wanneer je een gebruinde huid hebt? Ja, zeker. Een gebruinde huid kan misschien meer bescherming bieden dan een blanke huid, maar tot op zekere hoogte. Je kunt niet alleen een olie blijven gebruiken.

Hoeveel zonnebrandcrème heb je nodig?

Dan is het nog de vraag hoeveel zonnebrandcrème je nodig hebt. De beschermingsfactor of SPF-waarde van zonnebrandcrème ligt volgens deskundige Frank de Gruijl in praktijk lager dan de tube belooft, en niet zo’n beetje ook. Volgens de Gruijl zou dit om meer dan 50 procent gaan. Dat zou betekenen dat je een dubbele laag nodig hebt om je huid een gezonde bescherming te geven.

Dus hoe weet je nu wanneer je jezelf goed genoeg insmeert op vakantie? Deel je lichaam in zones in en bedenk welke zone bij jou meer aandacht nodig heeft. Voor je gezicht en hals heb je over het algemeen één vingerlengte zonnebrandcrème nodig, voor de rest van de lichaamszones (grotere oppervlakken) twee vingerlengten. Met een pompflacon moet je wat vaker pompen, namelijk zes keer voor dezelfde hoeveelheid op je gezicht en hals. Bij een spray in melkachtige of waterige substantie heb je daar weer het dubbele van nodig. Een watersubstantie is nu eenmaal dun, waardoor je meer nodig hebt voor een dikke laag.

Hoe vaak moet ik smeren?

Hoewel de kwaliteit van zonnebrandcrèmes de laatste jaren is verbeterd, is de beschermlaag na een paar uur verdwenen bij blootstelling aan warmte en licht. En dat proces versnelt wanneer je kleding draagt, in het zand gaat liggen of gaat zwemmen. Daarom zijn er speciale waterbestendige zonnebrandcrèmes op de markt. Bij het gebruik van deze crèmes blijft de zonnebrand beter zitten nadat je in het water bent geweest. Maar vergis je niet, en blijf ook met waterbestendige zonnebrandcrème meerdere keren smeren. Hoe vaak je jezelf eraan moet herinneren? Minstens elke 2 uur.

10 tips om veilig te zonnen en mooi bruin te worden 

  1. Let extra op de kwetsbare delen als oren, neus, lippen en borsten. Smeer deze delen in met een hoge factor. 
  2. Vermijd tussen 12.00 uur en 15.00 uur de zon. De zon staat dan op zijn hoogst en je hebt het meeste kans om te verbranden.
  3. Draag een zonnebril met UV filter bij mooi weer. Beter voor je ogen, je kunt beter zien en je voorkomt fronsrimpels.
  4. Scrub wekelijks de huid. Je huid word gelijkmatiger bruin als je dode huidcellen verwijdert zijn 
  5. Transpireer je veel? Smeer je dan extra vaak in. 
  6. Drink minimaal twee liter op een dag om je vochtniveau op peil te houden.
  7. Smeer je altijd in met aftersun
  8. Maak het liefst gebruik van anti-aging zonnebrand producten
  9. Draag een hoed of een pet als je kort haar hebt of kaal bent
  10. Sommige medicijnen gaan niet goed met zon, lees altijd goed de bijsluiter. 

Als je deze regels goed volgt, kan je met een gerust gevoel de zon in. Geniet ervan!

Lees ook: 

Auteur: Anouk Bruel