Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Met wandelen verbrand je veel meer calorieën dan je denkt

Houd je niet van sporten, maar wil je wel fit blijven of misschien zelfs wat afvallen? Met wandelen blijk je meer calorieën te verbranden dan gedacht, zo toont een Amerikaanse studie aan. Wie flink doorstapt, zou volgens de onderzoekers met een uur wandelen een groot stuk appeltaart met slagroom – zo’n 450 kilocalorieën – verbranden. In dit artikel lees je over de voordelen van wandelen.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Veel mensen vinden wandelen heerlijk. Je bent lekker aan het bewegen in de buitenlucht. En als je met iemand samenloopt, is het vaak ook nog heel gezellig. De voordelen van wandelen zijn eindeloos. 

Gezondheidsvoordelen van wandelen 

1. Van wandelen krijg je een betere conditie 

Met wandelen vergroot je het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Na een paar wandelingen, merk je al dat je conditie en uithoudingsvermogen zijn verbeterd. Dus, wandel jezelf naar een betere conditie.

2. Wandelen verhoogt je weerstand 

Door te wandelen, bouw je weerstand op. Door regelmatig te wandelen, ben je minder vatbaar voor griep. Ook neem je tijdens het wandelen automatisch een portie vitamine D op. Vitamine D is voor verschillende redenen goed voor je. Zo zorgt vitamine D voor stevige botten en tanden, beperkt het risico op botontkalking, speelt een belangrijke rol in het behoud van je spieren en versterkt je immuunsysteem. 

3. Wandelen maakt je alert 

Een wandeling maakt je alert. Het werkt zelfs verkwikkender dan een kopje koffie! Het wandelen verbetert de zuurstofstroom in het lichaam. Daarbij laat wandelen ook de hormonen toenemen die ons wakker maken. 

4. Wandelen is goed voor je humeur 

Van wandelen wordt iedereen blij. Het gefluit van de vogeltjes, het gevoel van de zon op je gezicht … Wandelen is echter helemaal een aanrader als je je depressief of angstig voelt. Het wandelen ontspant en door te bewegen maakt je het gelukshormoon serotonine aan. 

5. Wandelen versterkt je botten en spieren 

Regelmatig wandelen heeft een positief effect op het kraakbeen. Het belast je botten, waardoor deze sterker worden. Ook bouw je nieuwe botmassa op.  

6. Wandelen maakt creatief 

Wandelen maakt niet alleen je hoofd leeg, je kunt er ook creatiever door worden. Een studie stelde vast dat mensen die buiten wandelen, gemakkelijker nieuwe ideeën krijgen in vergelijking met mensen die binnen blijven zitten. 

7. Door een wandeling slaap je beter 

Mensen die overdag meer bewegen, hebben minder last van slaapproblemen. Wandelen stimuleert namelijk je dag- en nachtritme en zorgt voor ontspanning, waardoor je beter slaapt. 

8. Wandelen zorgt voor ontspanning 

Als je wandelt in een mooie omgeving, kijk dan eens goed om je heen en geniet van alles wat moeder natuur je te bieden heeft. Het gefluit van de vogels, de wind in je gezicht … Je bent er even helemaal uit! 

9. Het zorgt voor een fit lichaam 

Wandelen verstevigd de spieren, waardoor met name je onderlichaam er strakker uit komt te zien. Is dat niet fijn? Wanneer je er beter uitziet, voel je je ook gelijk een stuk beter en gezonder. 

10. Wandelen kan zorgen voor gewichtsverlies 

Dagelijks wandelen verkleint het risico op overgewicht, activeert je lichaam en brengt de stofwisseling op gang. Wist je zelfs dat je door een pittige wandeling sneller afvalt dan wanneer je gaat hardlopen?  

Calorieverbruik tijdens het wandelen 

Hoe kun je door een wandeling sneller afvallen dan van een rondje hardlopen? Dit hebben we even voor je uitgezocht. Eerder gingen wetenschappers ervan uit dat je per vijf kilometer wandelen gemiddeld 45 calorieën per kilometer verbrandt. Maar volgens de Amerikaanse onderzoekers van de Southern Methodist University, die het calorieverbruik tijdens wandelen hebben getest, verbranden de meeste mensen waarschijnlijk veel meer: namelijk 60 calorieën per kilometer. Dit gaat echter op voor een snelheid van 5 kilometer per uur. Als je 6,5 kilometer per uur loopt, kun je zelfs 70 calorieën per kilometer verbranden. 

Een grotere vetverbrander dan gedacht 

De nieuwe cijfers uit het Amerikaanse onderzoek zorgen voor verbazing. In eerdere studies werd onderzoek onder relatief weinig wandelaars gedaan. Bovendien werd er onvoldoende rekening gehouden met de verschillende lichaamstypes, zo werd er vooral gekeken naar slanke mensen, die relatief minder calorieën verbranden dan zwaardere mensen. De deelnemers uit het Amerikaanse onderzoek verbranden veel meer calorieën. 

Maar hoe kan dit eigenlijk? Door het effect van wandelen op een meer effectieve manier te onderzoeken, kwamen er andere resultaten uit. Volgens de Amerikaanse studie is het veel aannemelijker dat een vrouw van gemiddelde lengte met een gewicht van ongeveer zestig kilo tijdens een wandeling van vijf kilometer per uur zo’n zestig calorieën per kilometer verbrandt; oftewel driehonderd calorieën per uur. Als dezelfde vrouw stevig doorstapt en 6,5 kilometer per uur haalt, verbrandt ze zelfs zeventig calorieën per afgelegde kilometer. Dat zijn maar liefst 455 calorieën per uur! Voor het plaatje: dat is een groot stuk appeltaart, mét slagroom! 

Lees ook: 

Auteur: Ilse Bloemendal