Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

9 natuurlijke middelen die helpen bij hooikoorts

In samenwerking met:

Prikkende ogen, continu niezen en een verstopte neus… Het berkenpollenseizoen is weer begonnen en het graspollenseizoen staat ook voor de deur.

Deze pollen zijn zeer sterke allergenen en veroorzaken veel hooikoortsklachten. Door hooikoorts kun je je flink beroerd voelen. Gelukkig zijn er een aantal medicijnen op de markt die de hooikoortsklachten verzachten. Maar een grote kans is dat je de hele apotheek al hebt uitgeprobeerd zonder het gewenste resultaat. Daarom is het zeker de moeite waard om deze 9 natuurlijke geneesmiddelen eens te proberen.

Met deze tips van Libelle.nl kom je van die ellendige hooikoorts af. Of verlicht je in ieder geval die vervelende klachten.

1. Muntthee

Munt koelt je lichaam van binnenuit af, waarmee het de ergste irritaties verzacht. Neem direct een nipje van (peper)muntthee zodra je de allergie voelt opkomen. Een mooie bijkomstigheid is dat een kop muntthee ook nog eens erg lekker is.

2. De juiste voeding

Om de vervelendste symptomen van hooikoorts te bestrijden, is het verstandig om voedsel in te slaan dat rijk is aan antioxidanten. In avocado, hennepzaad, walnoten, wilde zalm en quinoa zit naast heel veel omega 3 ook anti-histamine. Denk ook aan typische lentegroente en -fruit zoals aardbeien, venkel, brandnetel, waterkers, bieten en artisjokken. Kruiden als kurkuma, gember, oregano, chilipoeder, cayennepeper en komijn kunnen ook helpen.

3. Bijenwas

Deze tip is een beetje vreemd, maar het werkt echt. Dep een beetje bijenwas in je neusgaten. De plakkerige was houdt pollen en stof vast voordat je ze kunt inhaleren.

4. Supplementen

Het kan geen kwaad om een extra vitaminepil te nemen als je last hebt van hooikoorts. Neem vooral pillen met extra vitamine C, kurkuma en flavonoïden om je weerstand te verhogen en te voorkomen dat de histamine zich opstapelt.

5. Probiotica

Probiotica zijn een godsgeschenk. Ze zorgen voor gezonde darmen. Wanneer je darmen gezond zijn, verlopen eigenlijk alle processen in je lichaam een stuk beter. Daarnaast geven ze je weerstand een flinke boost. En als je een hoge weerstand hebt, zal de hooikoorts ook minder hard toeslaan.

6. Bijenpollen

Pollen met pollen bestrijden klinkt als waanzin, maar toch werkt het. Bijenpollen zitten namelijk vol proteïne, aminozuren, vitamine en foliumzuur. Die verzachten de ergste irritatie aan je luchtwegen én boosten je immuniteit tegen allergenen.

7. Kimchi

Kimchi is een geliefde snack in Noord- en Zuid-Korea. Het is een soort gefermenteerde kool. Dat klinkt niet heel smakelijk, maar het is wel heel gezond. Het zit bomvol ijzer, calcium, vitamine A en C. Met kimchi voorkom je verstopping en kan je lichaam beter vechten tegen allergenen van buitenaf.

8. Pittig eten

Spice it up! Voeg wat extra tabasco, rode peper of sambal aan je maaltijd toe om je luchtwegen open te krijgen, zodat je weer makkelijker kunt ademen.

9. Een neusspoelkannetje

Een neti-pot is een neusspoelkannetje waarmee je de pollen en andere narigheid letterlijk uit je slijmvliezen kunt wassen. Het is geen blijvende remedie, maar je zingt het er in ieder geval een paar uur mee uit.

Laat de volgende producten staan

Al het voedsel waar zuivel, soja en gluten in zitten, kun je beter laten staan. Deze ingrediënten maken ontstekingen en verstoppingen namelijk alleen maar erger.

Kijk voor meer bruikbare tips op Libelle.nl

In samenwerking met: