Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Moedervlekken kwaadaardig? Controleer het met deze checklist!

Iedereen heeft moedervlekken. Het kan zijn dat je ze al vanaf je geboorte hebt, maar moedervlekken kunnen ook pas later de kop opsteken. Ondanks dat ze meestal niet schadelijk zijn, is het toch verstandig om ze geregeld te controleren. Een moedervlek kan namelijk kwaadaardig zijn. Dan spreken we van een melanoom, een vorm van huidkanker.

Wat zijn moedervlekken? 

Een moedervlek is een ophoping van bruine pigmentcellen in je huid. Meestal zijn de vlekjes niet gevaarlijk, maar ze kunnen veranderen in een melanoom, een vorm van huidkanker. Daarom is het zo belangrijk om ze regelmatig aan een inspectie te onderwerpen.

Moedervlekken, wanneer zijn ze gevaarlijk of kwaadaardig?

Controleer je moedervlekken regelmatig. Dit geldt nog eens extra als je een lichte huid hebt, vaak in de zon zit, snel verbrandt en/of bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Dus lees vooral ook even op dit punt de bijsluiters van je medicijnen goed door. Het is algemeen bekend dat een moedervlek die groter wordt, of van vorm of kleur verandert, een kwaadaardige moedervlek kan zijn. Maar wist je dat er naast de vorm en kleur nog meer dingen zijn waar je op moet letten?

Moedervlek checklist

 • Veranderingen in kleur
 • Veranderingen in vorm
 • Veranderingen in formaat
 • Veranderingen in dikte
 • Veranderingen van de omtrek
 • De moedervlek doet pijn
 • De moedervlek bloedt
 • De moedervlek wordt een wondje dat moeilijk of niet geneest
 • De moedervlek jeukt
 • Er komt een zweertje of korstje op de moedervlek

ABCDE-methode

Check of je last hebt van een melanoom door middel van de ABCDE-methode. Hoewel bovenstaande checklist een duidelijk beeld geeft, kun je ter controle ook nog de ABCDE-methode gebruiken. Je kijkt dan naar Asymmetry, Border, Color, Diameter en Evolution. 

 1. Asymmetry: Als je moedervlek asymmetrisch is, kan dit wijzen op een melanoom.
 2. Border: Een onregelmatige of grillige begrenzing (lijn om je moedervlek heen) kan een kenmerk zijn van een melanoom.
 3. Color: Heeft je moedervlek verschillende kleuren of zie je een verandering van tint? Dan kan er sprake zijn van een melanoom.
 4. Diameter: Ook als je merkt dat je moedervlek groeit of als hij meer dan 6 millimeter groot is, kan er sprake zijn van een melanoom.
 5. Evolution: Jeukt, bloedt of verandert je moedervlek? Dan is dat geen goed teken. Misschien heb je te maken met een melanoom.

Maak je je zorgen over je moedervlek? 

Vermoed je aan de hand van bovenstaande checklist dat er iets aan de hand is, laat dan je moedervlek nakijken door een huisarts of een dermatoloog. Laat verder 2 keer per jaar je lichaam controleren op nieuwe en veranderende moedervlekken of andere rare plekjes op je lichaam. 

Lees ook:

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Auteur: Ilse Bloemendal

Bronnen: Checkjevlekje.nl, Thuisarts.nl, Stichtingmelanoom.nl.