Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Oorzaken, symptomen en gevolgen van een hoge bloeddruk

Ondanks dat je er bijna niets van merkt, heeft ruim één op de vier Nederlanders een te hoge bloeddruk. Verstandig om hier juist alert op te zijn, want een te hoge bloeddruk vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Hoogste tijd om je goed in te lezen. Dit zijn de oorzaken, symptomen en gevolgen van een hoge bloeddruk.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Wanneer is er sprake van een hoge bloeddruk?

Je hart pompt met kracht bloed door je slagaders. Hierdoor ontstaat er druk in je bloedvaten: dit wordt de bloeddruk genoemd. Als je huisarts je bloeddruk opneemt, meet hij altijd de boven- en onderdruk. Het eerste getal geeft de bovendruk aan. Dit is de druk die ontstaat als het hart maximaal samentrekt om bloed door je lichaam te pompen. Als je hart vervolgens ontspant, daalt de druk totdat het hart weer opnieuw samentrekt. Die lagere druk heet de onderdruk. Gemiddeld is je bloeddruk zo rond de 120/60, maar deze kan bijvoorbeeld stijgen bij het sporten of als je gespannen bent. Wanneer iemand een bovendruk heeft van boven de 140, is er sprake van een hoge bloeddruk.

Op zoek naar een bloeddrukmeter? Bekijk hier het aanbod.

De oorzaken van een hoge bloeddruk

De oorzaak van een hoge bloeddruk is vaak lastig te ontdekken. Het is zelfs zo moeilijk dat bij 9 van de 10 mensen met een hoge bloeddruk, de oorzaak helaas onbekend is. Wel is de kans groot dat het te maken heeft met je leeftijd en/of levensstijl. De kans op een hoge bloeddruk neemt toe naarmate je ouder wordt. Dit komt onder andere doordat je bloedvaten met de leeftijd stugger en minder elastisch worden. Vanaf je 40e levensjaar heb je een hoger risico op het krijgen van een hoge bloeddruk. Het is daarom aan te raden om vanaf die leeftijd regelmatig je eigen bloeddruk te meten.

Heb je zelf meerdere keren een hoge bloeddruk gemeten? Laat dit dan controleren bij de huisarts. Naast je leeftijd speelt ook je levensstijl een rol. Een ongezonde leefstijl kan je bloeddruk verhogen.

Hierbij moet je aan de volgende dingen denken:

 • Roken
 • Ongezond eten, veel verzadigd vet en zout
 • Overgewicht
 • Weinig bewegen
 • Veel of overmatig alcoholgebruik
 • Stress

Probeer zo gezond mogelijk te eten, zorg dat je op gezond gewicht bent en beweeg genoeg. Let er ook op dat je niet te veel drop eet of zoethout thee drinkt, want daar zit een stofje in dat direct een hogere druk geeft. Hebben aanpassingen in de levensstijl geen effect, dan kan de huisarts medicijnen voorschrijven.

Symptomen bij een hoge bloeddruk

Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Daarom is het goed om regelmatig je bloeddruk zelf te meten of te laten controleren. Bij ernstig of langdurig verhoogde bloeddruk kunnen diverse klachten optreden:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid en braken
 • Kortademigheid
 • Rusteloosheid
 • Wazig zien

Neem contact op met je huisarts als je last hebt van deze klachten. Hij of zij onderzoekt of er echt sprake is van een hoge bloeddruk. Als op zo’n moment blijkt dat je bovendruk te hoog is, wordt de druk een paar weken later nog een keer gemeten. Het kan namelijk zo zijn dat de meting een verkeerde momentopname is. Misschien ben je op dat moment net geschrokken, boos of gestrest geweest.

Wat zijn de gevolgen van een hoge bloeddruk?

Als je een hoge bloeddruk hebt, staan je bloedvaten voortdurend onder een hoge druk. Het hart moet hierbij harder werken om het bloed rond te pompen. Dit kan ervoor zorgen dat je hartspier dikker en stijver wordt. Hierdoor kan de pompkracht afnemen, waardoor hartfalen kunnen ontstaan. Daarnaast kan een hoge bloeddruk je hart en andere organen beschadigen, zoals je ogen en nieren. De hoge druk kan de wanden van je bloedvaten beschadigen. Daarnaast kunnen er stoffen zoals cholesterol zich ophopen. Hierdoor worden je bloedvaten nauwer en neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe.

Lees ook:

Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Auteur: Ilse Bloemendal

Bron: Hartstichting.nl