Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Waarom je vaker de fiets zou moeten pakken

In samenwerking met:

Gebruik jij je fiets alleen om van A naar B te komen? Zonde, het is namelijk écht de moeite waard om deze vaker van stal te halen. Het is niet alleen een duurzaam vervoersmiddel, maar fietsen draagt ook flink bij aan je conditie én gezondheid!

Fietsen is, vergeleken met andere sporten, veel minder belastend voor je spieren. Hierdoor is het gemakkelijk vol te houden en dat maakt het al stukken leuker toch? Maar er zijn nóg een aantal redenen om vaker op de fiets te springen. Margriet.nl zette ze voor je op een rij:

Verlaagd risico op suikerziekte

Als je regelmatig een half uur of langer fietst, verklein je hiermee het risico op diabetes type 2. Als je aan het fietsen bent, kan je lichaam namelijk beter suiker uit je bloed halen. Om dit effect te bereiken, hoef je niet eens elke dag op de fiets te springen. Drie keer per week is al genoeg! Maar natuurlijk geldt wel: hoe meer je fietst, hoe beter het is voor je bloedsuikerspiegel. Dit blijkt uit onderzoek van de Univeristy of Southern Denmark.

Blij hart

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het risico op een hartaanval met 50% daalt, wanneer je elke dag even flink in beweging bent. Geen zin om elke dag naar de sportschool te gaan? Spring op de fiets en maakt een rondje. Zo sport je, zonder het door te hebben!

Afvallen

Wil je graag net iets strakker in je vel zitten? Zoek een mooie fietsroute uit en ga er een middag op uit. Een half uur per dag fietsen is al voldoende om je vetverbranding een boost te geven. En je hoeft er niet eens hard voor te fietsen. Sterker nog: alleen bij een gematigd tempo is je lichaam in staat zijn brandstof uit vet te halen. Wanneer je sneller fietst, haalt je lichaam z’n brandstof juist uit koolhydraten. En door regelmatig te fietsen bouw je een grotere spiermassa op, wat ervoor zorgt dat je ook in rust meer gaat verbranden. Een win-win situatie dus!

Blij hoofd

Niet alleen je lijf wordt blij van een rondje fietsen, ook je geest fleurt op. Vooral fietsen in de natuur heeft een rustgevende werking. Zo heeft onderzoek aangetoond dat je hersenen scherper en helderder worden wanneer je gaat fietsen. En na een blokje om in de buitenlucht val je waarschijnlijk ook nog eens als een blok in slaap!

De mooiste fietsroutes

Kun je wel wat inspiratie gebruiken om de mooiste fietsroutes te vinden? In de Margriet Fiets & Wandel special vind je onder andere: fijne fietsroutes langs de kust, heerlijke recepten voor onderweg, informatie over de positieve effecten van buitenleven, tips om je ideale fiets te vinden en een handige checklist! Je bestelt deze special hier.

Mag het misschien wel wat sneller? We geven je zes tips zodat je vandaag nog kunt beginnen met wielrennen.

Bron: Margriet

In samenwerking met: