Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Is een zorgverzekering verplicht?

Je bent verplicht om een zorgverzekering af te nemen als je in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder bent.

Welke zorgverkering is minimaal verplicht?

Een basisverzekering is vaak de goedkoopste zorgverzekering. Dit is de zorgverzekering die je minimaal verplicht bent af te nemen. Op deze manier betalen we in Nederland de zorg voor onszelf en anderen en blijft een goede gezondheidszorg voor iedereen binnen handbereik. 


Er zijn enkele uitzonderingen op een verplichte zorgverzekering, namelijk als gemoedsbezwaarde, als militair in actieve dienst, als gevangene, als EU-ambtenaar en als buitenlandse student. 

Wat is de beste zorgverzekering?

De beste zorgverzekering is voor iedereen anders. Met behulp van onze zorgkiezer en zorgverzekering vergelijker achterhaal je wat voor jou de beste zorgverzekering is.

Welke zorgbehoefte heb je voor komend jaar?

Om een zorgverzekering voor jezelf te kiezen, is het belangrijk om vooraf te bepalen van welke zorg jij gebruikmaakt en aan welke zorg je behoefte hebt. Dat maakt het direct makkelijk om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan betekenen dat het voor jou aantrekkelijker is om over te stappen van zorgverzekering

Welke zorgverzekering heb ik?

Om na te gaan welke zorgverzekering je momenteel hebt, kan je het best telefonisch contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Zorgverzekering polispapieren

Als je weet waar je polispapieren liggen, pak je deze er ook bij. Hierin staat vermeld welke zorgverzekering je hebt afgesloten en of je naast een basisverzekering aanvullend verzekerd bent met een ziektekostenverzekering.

Papieren van je zorgverzekering kwijt? Dan kan je ze altijd weer opvragen via jouw zorgverzekeraar. Vaak is het op de website van jouw zorgverzekeraar al mogelijk om polis documenten digitaal op te vragen.

Wat vergoed mijn zorgverzekering in 2022?

Er zijn een heleboel zorgverzekeringen, waaronder Ohra zorgverzekering, Univé zorgverzekering, CZ-zorgverzekering en Ditzo zorgverzekering.

Vergoeding per zorgverzekeraar

Wat jouw zorgverzekering vergoedt is afhankelijk van de zorgverzekeraar die je hebt. Een basisverzekering is in ieder geval gericht op de belangrijkste zorg.

Wat valt niet onder de basisverzekering?

Tegenwoordig valt bijvoorbeeld psychologische zorg in veel gevallen niet meer onder de basisverzekering. Een aanvullende zorgverzekering biedt dan een uitkomst om een deel te vergoeden. De periodieke controle van de tandarts zit vaak ook niet in de basisverzekering.

Welke zorgverzekering kiezen 2022?

Welke zorgverzekering 2022 kiezen?

De zorgpremie voor 2022 stijgt helaas ook dit jaar. Dit komt deels omdat er meer zorgpersoneel nodig is en er sprake is van vergrijzing. Het eigen risico blijft wel gelijk in 2022. Met behulp van de Startpagina Zorgvergelijker vergelijk je makkelijk de zorgverzekering voor 2022. 

Maak hier onder gebruik van onze vergelijker om in 3 stappen te bepalen welke zorgverzekering je nodig hebt:

Wat kost een basis zorgverzekering?

Een basis zorgverzekering kost tussen de 110 en 135 euro per maand. Hiermee bezoek je de huisarts en maak je gebruik van ziekenhuiszorg en medicijnen.

Hoeveel wordt het eigen risico in 2022?

In 2022 kost de gemiddelde premie van een zorgverzekering … per maand met een eigen risico van 385 euro. De meeste kosten betaal je met een basis zorgverzekering vanuit je eigen risico. 

Heb ik recht op zorgverzekering?

Je hebt niet alleen recht op een zorgverzekering als je in Nederland woont of werkt, je bent óók verplicht een basis zorgverzekering af te nemen.

Hoe hoog is de boete als je geen zorgverzekering hebt?

Als je dit niet doet, kan je een boete ontvangen. Deze boete bedraagt € 426,24 als je jezelf binnen drie maanden na de datum nog niet hebt aangesloten bij een zorgverzekeraar. Tenzij je kunt aantonen dat je niet verplicht bent om je te verzekeren, omdat je één van de eerder genoemde uitzonderingen bent.

Hoe regel je een zorgverzekering?

Maak gratis gebruik van onze zorgverzekering vergelijker om vervolgens contact op te nemen met de zorgverzekeraar die uit de vergelijking naar voren komt als beste zorgverzekering.

Je zorgverzekering opzeggen

Je kunt zowel online als telefonisch een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Dit doe je vóór 31 december voor het komende jaar. De nieuwe zorgverzekeraar zorgt ervoor dat jouw oude zorgverzekering wordt opgezegd.

Overstappen van zorgverzekeraar kost jou géén extra moeite. 

 

Hoe bepaal ik mijn zorgverzekering?

Door je huidige zorgverzekering te vergelijken, bepaal je eenvoudig of een andere zorgverzekering een lagere zorgpremie of een betere dekking biedt.

Collectiviteitskorting op je zorgverzekering

Het kan zijn dat je recht hebt op een collectiviteitskorting. Wanneer je met een groep mensen bij dezelfde verzekeraar - met een collectieve zorgverzekering - verzekerd bent. Bijvoorbeeld bij je werkgever, bij de gemeente, bij verenigingen of bij onderwijsinstellingen.


Let op dat deze verzekering niet op maat is gemaakt, omdat iedereen hetzelfde pakket afneemt. 
Houd daarnaast rekening met je eigen risico. Als je weinig tot geen gebruikmaakt van de zorg uit je basisverzekering, gezond bent én wat geld achter de hand hebt, kan je overwegen een vrijwillig eigen risico te nemen.