Voordelig slaapkamer verwarmen op stroom of gas?

Beneden stoken wij op hout. Boven is het koud en wil ik twee kleine slaapkamers Savonds verwarmen. Wat is het voordeligste? Twee kacheltjes op stroom of doormiddel van een thermostaat de cv (gas) laten stoken voor deze twee kamers?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gas (bijna altijd) Gas kost per energiehoeveelheid ongeveer de helft. Je mag dus de helft van de warmte verspilling en dan nog ben je even duur uit. Warmte verspil je echter meestal niet, alle warmte blijft ergens in huis, verlies via leidingen en zo komt ook in huis uit. Waar de thermostaat hangt maakt niet zoveel uit. Aangenomen dat de temperatuur niet zo belangrijk is, je weet snel genoeg hoe lang de cv aan moet om het goed te krijgen. Thermostaatkranen kunnen wel handig zijn. (handig niet noodzakelijk) Eventueel kranen die (draadloos) samenwerken met de thermostaat. tip: opwarmtijd zal niet veel uitmaken. Zet daarom de CV watertemperatuur zo laag mogelijk, dan wordt het rendement veel hoger. Zelfs zo laag als 40 graden kan. (dan wel eens per jaar en na bijvullen opstoken naar 90 om het zuurstof uit het water te krijgen) Alle situaties waar elektra goedkoper zou kunnen zijn, zijn uitzondering. ps. de reden waarom elektriciteit duurder is, is omdat het opwekken niet zeer efficiënt is en ook bij het transport is er verlies. Allemaal energie (warmte) die bij het direct verbranden van gas niet verloren gaat.

Gas is voordeliger: Een kubieke meter aardgas heeft een nuttige energetische inhoud van 8 kWh (bij een omzettingsrendement van gas naar warmte van 80%, in geval van een goede verbeterd rendement CV-ketel). Een kubieke meter aardgas kost gemiddeld genomen € 0,65 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden). Een kilowattuur elektriciteit heeft een nuttige energetische inhoud van 1 kWh (bij een omzettingsrendement van elektriciteit naar warmte van nagenoeg 100%). Een kilowattuur elektriciteit kost gemiddeld genomen € 0,25 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden). Dus kost 8 kilowattuur elektriciteit (dit is het equivalent van 1 m3 aardgas): 8 x € 0,25 = € 2,-. Je ziet dus dat aardgas theoretisch driemaal goedkoper is dan elektriciteit, bij dezelfde energetische inhoud (€ 2,- / € 0,65 = 3,1).

Bronnen:
https://www.olino.org/articles/2014/06/02/...

Als je het dak vol hebt liggen met zonnepanelen is een kachel op stroom veel goedkoper. Als dat niet zo is sluit ik me aan bij de andere overdenkingen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100