Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe heet zonwering die ik aan de onderkant van een galerij kan monteren?

Dit is ten behoeve van een balkon op een flat. Ik heb voorbeelden gezien, waarbij er ook verticale staanders zijn, waarbij halverwege een scharnier zit die het doek begeleid. Ik kan dit echt nergens vinden ook niet via google images helaas.

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
in: Wonen
1.3K
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Bedoel je dit: http://www.peddy-shield.nl/index.php?action=detail&id=4&kat=1
Bordensteker
8 jaar geleden
De algemene naam voor verticale zonneschermen met windvaste zijgeleiding is zipscreen (of soms: ritsscherm).
Voorbeeld op een balkon: http://www.schmit-zonwering.nl/assets/images/18052009546.jpg
Als het alleen de voorzijde van het balkon afschermt, kan er zijdelings nog wel wind achter komen; dan zal het al gauw niet voldoende windvast zijn. En dit type noemt men markisolette zonwering: http://www.jumbozonwering.nl/pics/files/fm1851.jpg
Het langs het raam gehouden verticale deel gaat bij het wegdraaien van de zon zijdelings naar binnen komend zonlicht tegen, maar hierbij is er niet echt sprake van zijgeleiding. En dit is denk ik ook niet wat u voor een balkon op het oog heeft.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Hier een foto van de gewenste zonwering: https://drive.google.com/file/d/0B836zi_fLIxrdEZzckp6cEg5Rms/view?usp=sharing
Bordensteker
8 jaar geleden
Dank u; dat maakt de vraag duidelijker.
Het betreft dus geen ‘screen’, maar een klassiek uitvalscherm, waarbij dit echter niet boven een raam op een muur bevestigd is, maar onderaan een overstekend balkon, en waarbij dan de scharnierpunten houvast krijgen op toegevoegde verticale staanders, die van onderen vastgezet zijn op de balkonvloer en die bovenaan tegen het plafond zijn bevestigd.
Die scharnierpunten zie je door het gebobbelde glas heen vaag zitten, als je van bovenaf de twee verticale profielen naar beneden blijft volgen, ook door het gebobbelde glas heen kun je die nog zien afsteken tegen de groene bomen verderop. En dan zie je (ondanks het gebobbelde doorzicht) toch dat het linker profiel ineens ophoudt waar het (met een scharnier) op de rechter staander is bevestigd. Deze staanders zijn nodig omdat de scharnieren van het uitvalframe normaal tegen een muur worden bevestigd (ter weerszijden van het raam), maar aan de straatzijde van het balkon is er hier geen geschikte muur. En met deze opzet kun je dus tussen raam en uitgeklapte zonwering door lopen zonder tegen het doek aan te lopen.
Ook kunnen balkondeuren en uitzetramen open omdat ze niet meteen tegen een schuinhangend zonnescherm stoten.
http://www.mysun.nl/uitvalschermen.php Zijn die extra staanders altijd nodig?
Wat op een balkon ook kan (maar wat u kennelijk niet bedoelt) is een scherm dat binnen het gevelvlak blijft. Het lijkt bijna op een soort screen, eventueel zal de leverancier de ogenschijnlijk vreemd uitvallende naam wel kunnen uitleggen ...
http://www.vermeijzonwering.nl/Referentie/Uitvalscherm/Marion1.gif Hier een oplossing met uitvalarmen met een aan de (zeem)balkonmaten aangepaste vorm
http://www.zonenscherm.nl/site/zonnescherm-voorburg Halverwege deze folder ziet u nog een andere speciale constructie voor onder een balkon en met een geknikte uitvalarm zodat u er onderdoor kunt lopen: http://www.zonenscherm.nl/site/uitvalscherm-verano-napoli-v120/$FILE/Uitvalscherm%20NL.pdf
(Kijk naar de tekeningetjes van de speciale vormen van de uitvalarmen). Meer over “zonnescherm aan het balkon erboven”: http://www.tims-zonwering.nl/sidenavigatie/Producten-overzicht/categorie/Luxaflex-Outdoor/Technische-producteigenschappen/Uitvalschermen.html (zie o.a. bij het tweede en ook bij het laatste artikel). Een overzicht:
http://www.homan-zonwering.nl/nl/site/uitvalschermen Een alternatief uit China:
http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/60035112561/windshield_balcony_sun_shade.jpg

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het antwoord op de vraag luidt: het betreft een klassiek uitvalscherm, waarbij dit echter niet boven een raam op een muur bevestigd is, maar onderaan een overstekend balkon, en waarbij dan de scharnierpunten houvast krijgen op toegevoegde verticale staanders, die van onderen vastgezet zijn op de balkonvloer en die bovenaan tegen het plafond zijn bevestigd.

Ik heb een en ander toegelicht in mijn reactie zojuist op de plaatsing door VS van de hier nogal onmisbare afbeelding.

Toegevoegd na 4 minuten:
Eigenlijk staat er geen afbeelding, maar VS gaf de _link naar de afbeelding_, t.w. https://drive.google.com/file/d/0B836zi_fLIxrdEZzckp6cEg5Rms/view?usp=sharing .

Toegevoegd na 10 uur:
En op de algemener gestelde bewoording van de hoofdvraag luidt het antwoord dat er onder een balkon op zich ook nog andere mogelijkheden zijn dan wat er op de afbeelding van VS zichtbaar is. Hiervoor verwijs ik naar de behandeling in de reacties op de vraag.
(Lees meer...)
8 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
In dit antwoord wordt gerefereerd aan een reactie ook van 'bordensteker'. Dit is heel uitgebreid en informatief! ' Dank hiervoor!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding