De bloemblaadjes van 3 waterlelies zijn aangevreten, hoe komt dat?

Hoewel we al een jaar of vijf waterlelies in onze vijver hebben, heb ik nog niet eerder meegemaakt dat de bloemblaadjes aangevreten zijn. Zowel van de bloemknop als later toen de bloem open was. Welk dier/insect zou dat gedaan kunnen hebben? Kan ik dit op één of andere manier voorkomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mogelijk is het in dit geval het waterleliemotje, de larven hiervan eet van jonge bladeren en bloemen van de waterlelie. Mogelijk is het de larve van de kroosvlinder, ook die eet waterlelies. ( komt het meeste voor) Dan is er nog het waterlelie kevertje, maar de larven hiervan, eet gangen in het blad, dus die zal het niet zijn. Deze larven zullen na verloop van tijd gaan verpoppen en de waterlelies zullen geheel herstellen. Er is niets aan te doen, insectenetende vissen wil wel eens helpen, zoals de goudwinde en de goudvoorn. Toegevoegd na 1 minuut: Volkomen ten onrechte krijgen de waterslakken wel eens de schuld hiervan, maar dat is niet juist.

Dan hebte gé last van bevers

Misschien raar, maar ik had laatst een waterlelie in huis staan en daar is mijn kat mee aan de haal gegaan. Ze heeft er een echte hap uit genomen. Weet niet of ze die ook echt op heeft gegeten (ik weet niet of dat slecht is, maar ze is niet ziek geworden) of dat ze er gewoon mee gespeeld heeft. Dus misschien is er een kat in de buurt komen wonen? Wel bijzonder, want de meeste katten blijven uit de buurt van water..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100