Ik wil zo graag mos tussen de tuintegels. Hoe krijg ik dat voorelkaar .

In de winter en voorjaar wel op enkele plaatsen. Zijner mosplantjes of zaadjes te koop ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zorg dat er op de plekken waar je mos wilt schaduw is en dat de grond zuur is (dan zou je de voegen moeten uitkrabben en vullen met grond die bedoeld is voor heide en azalea's, verkrijgbaar bij het tuincentrum). In tuincentra hebben ze wel plantjes die je in tegelnaden kunt plaatsen, maar dat is niet dat zachte kussentjesmos dat je waarschijnlijk bedoelt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kussentjesmos

Koop een huis met de tuin op het noorden,een plaats waar weinig zon komt,dan krijg je het vanzelf. Maar of het nu echt prettig is,dat is een tweede.

Elke bioloog kan je vertellen dat er geen moszaadjes te koop zijn. Mos is namelijk een sporenplant. Omdat de meeste mensen mos tussen de tuintegels weg willen hebben, verkopen tuincentra geen mos als plantjes. Als je zorgt dat tussen de tegels wat ruimte is zal er vanzelf mos gaan groeien. Toegevoegd na 4 minuten: Verder kan je mos verzamelen, bijvoorbeeld bij tegels van mensen die de mos weg willen hebben. Je kunt de mos weer tussen jouw tegels planten of eventueel de mos drogen en verpulveren en dan tussen je tegels "zaaien". Misschien heb je nog iets aan bijgaande link, hierbij zoekt iemand een mogelijkheid om mos te laten groeien op de grond bij een bonsai boom.

Bronnen:
http://www.bonsaikunst.nl/index.php?option...

Tuincentra hebben vaak wel mos te koop. Maar als je geduld hebt, komt het ook vanzelf wel.

In bossen en op muurtjes in het park vind je vaak mos. Als je dat eraf schraapt en op de plek waar je het wilt hebben door de grond vermengt, zal dat wel gaan groeien. Voorwaarde is wel dat je tuin schaduwrijk is. Veel bomen doet dus goed. Begin dit project in het voorjaar. In de winter zal het niet aanslaan.

yoghurt schijnt te werken bij het groeien van mos. Kijk eens op:

Als je een rondje door je wijk wandelt kom je vast wel ergens huizen tegen met tegels op het noorden of met tuinmuurtjes die dik begroeid zijn en bejaarden die er achter wonen en misschien wel heel blij zijn als je het voor hen weghaalt. Het is nu alleen nog te koud om het aan te laten slaan. Zorg wel voor wat schaduw in de zomer.

zaadjes zijn niet te koop dus, de sporen bevinden zich overal en zullen ook tussen je tegels terecht komen. als je grond/de voegen vochtig zijn en een hoge zuurgraad hebben zal de mos het erg naar zijn zin hebben bij je. het smeren van yoghurt tussen je tegels, of het aanbrengen van verpulverde turf zal de grond zuurder kunnen maken als deze voor mos te alkalisch is. natuurlijk kan je ook ergens mos weghalen en deze in (de buurt van) de voegen leggen zodat je zeker weet dat mos sporen een betere kans maken zich te nestelen tussen je tegels. mos OP de tegels kan slipgevaar opleveren! het kweekse!

Bronnen:
http://www.neerlandstuin.nl/plantenb/mos.html

met geduld. laat veel grond tussen je voegen zitten dus als je nog moet tegelen niet de tegels tegen elkaar aan doen maar een paar millimeter ertussen laten. Regelmatig het gras en onkruid doodspuiten met roundup (werkzame stof glyfosaat) dat dood niet de mossen wel gras en onkruid. Zo heeft je mos meer overlevingskansen. verder zie ik hier goede tips tussen staan:) Vermijd kalk in de buurt. En het zal vanzelf gaan groeien;) af en toe wat extra water is ook aan tebevelen.. het zal er ws wel stom uitzien.

Bij vochtig weer komt het vanzelf. Wordt het te droog giet dan regelmatig wat water over de stoep. Mos komt dan vanzelf.

Mos hoort tot de z.g.n. lagere planten, dit zijn planten met sporen, dus geen zaadjes. Overal zijn sporen van mos aanwezig, over de hele wereld, alleen de omstandigheden bepalen of er mos gaat komen. Er zijn in ons land 600 soorten mos, die allemaal hun eigen ondergrond moeten hebben, ze laten zich moeilijk of niet overplanten. Wil je toch iets mosachtigs, dan is sterretjes mos wel wat voor je, ook wel Sagina genoemd. Het lijkt sprekend op mos, maar is het niet, omdat er witte bloemetjes aan komen, koop een paar plantjes op een tuincentrum, peuter ze uit elkaar en plant ze tussen je stenen/ tegels. April is een prima tijd.

Yoghurt en/of karnemelk in de voegen gieten en vochtig houden..Verder inderdaad de zon uitbannen

Bronnen:
totebel

niet vegen en de natuur ze gang laten gaan. of het uit mijn tuin halen ik wil er juist van af ik wordt er gek van.

Yoghurt of karnemelk bevordert mos groei

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100