Naar welke richting zou het hoofdeinde van mijn bed moeten wijzen om goed te kunnen slapen?

Is dat alleen een Feng-Shui-ding? Of zijn er ook andere 'bewijzen'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens mij was het geen Feng-Shui ding, maar had het te maken met (magnetische) aardstralen. " Veel gehoord, maar onbewezen: met je hoofd naar het noorden slapen, in de richting van het magnetisch veld van de Aarde is goed voor de nachtrust. Baat het niet, dan schaadt het niet." http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003483.html

Noch Feng Shui, noch aardstalen, noch wateraders........geen van die dingen is bewezen. Maar als je toch de mogelijkheid hebt, dan draai je toch je bed een paar keer een kwartslag om. En dan kijk je een poosje hoe je dan slaapt. De richting waarin je dan het beste slaapt, kan voor jou bewijs genoeg zijn.

Dit is niet alleen iets van Feng Shui, maar ook van de oude Tolteken. Zowel Feng Shui als de aanhangers van de oude Tolteken beroepen zich erop dat het gaat om "duizenden jaren oude kennis". Dat mag zo zijn, de vraag is dan hoe het mogelijk is dat Feng Shui en de Tolteken elkaar zo verschrikkelijk tegenspreken. Een andere vraag is waarom we blijven geloven in duizenden jaren oude kennis, terwijl onze kennis zich in de afgelopen vierduizend jaar behoorlijk heeft ontwikkeld. — Maar goed, er zijn wel degelijk bewijzen (vanuit de huidige kennis) over hoe je je bed zou moeten neerzetten. Het allerbelangrijkste is dat je kamer donker en stil is. Licht in de kamer, al is het maar een beetje, verstoort je bioritme en daarmee je slaap. Ook geluid verstoort je slaap - dat is evolutionair zo ontwikkeld, elk geluid dat niet uit je eigen vertrouwde omgeving komt kan immers duiden op naderend gevaar (een roofdier of een vijandelijke stam) en vereist dus alertheid. Verder blijkt de temperatuur goed te moeten zijn - maar dat kun je natuurlijk zelf ook wel bedenken. Als duisternis, stilte en temperatuur in orde zijn, kun je gaan nadenken over de net wat minder belangrijke dingen. Een heel belangrijke is afleiding. Zorg dat je geen telefoon op je slaapkamer legt. Dat heeft niets te maken met eventuele straling, want een telefoon op standby straalt niet. Het heeft te maken met jouw besef dat je elk moment een SMS-je of een ping zou kunnen ontvangen; dat besef zorgt er instinctief voor dat je net wat alerter blijft, en dus wat minder goed slaapt. Goed, nu hebben we dus duisternis, stilte, een goede temperatuur en geen telefoon. Nu kunnen we gaan denken aan de plaats van het bed. Ook hier speelt evolutionair ontwikkeld instinct een belangrijke rol. De mens voelt zich het veiligst als hij een muur achter zich heeft, en als hij direct, zonder te bewegen, de toegang tot de kamer kan zien. Op die manier kun je namelijk nooit worden verrast door een vijand. Zet je bed dus met je hoofdeinde tegen de muur. Als het kan zelfs met het hoofdeinde in een hoek. En zet je bed zo dat je in ieder geval de deur, en liefst ook het raam kunt zien als je ligt. Dan voel je je instinctief veilig. Dat geeft rust, je kunt je alertheid laten varen, en je zult goed slapen. Als je hierop hebt gelet, maakt het geen fluit meer uit of je hoofdeinde nu naar het oosten, het westen, het noorden of het zuiden is gericht.

Er zijn ongetwijfeld tientallen vage en ongegronde danwel onbewezen gronden om je bed op 'e'en of andere manier te plaatsen, maar eigenlijk is er maar 'één die hout snijdt: de psychologische. Net als de meest behaaglijke zitplek (de plaats in de kamer van waaruit je de hele kamer kunt overzien en de deur in de gaten kunt houden, de plek die vrijwel iedereen die je voor het eerst een kamer in laat zal kiezen, is er ook een meest behaaglijke ligplek. En ook die betekent dat je vanuit je bed de deur in de gaten kunt houden, en liefst ook nog een prettige lichtinval van het raam hebt. Nu is elke kamer weer een beetje anders ingedeeld, en zijn er vaak meerdere mogelijkheden om je bed (hoofdeind) goed te positioneren ten opzichte van de deur, dus dat is eventueel een beetje uitproberen. Zo heeft de een ook liever de muur 'in de rug' , de ander liever ' voor het gezicht' en sommige mensen voelen zich helemaal niet prettig in de buurt van een muur en liggen liever ' los' in de kamer met het hoofdeind tegen de muur. Een voorkeur voor het voeteneind tegen de muur en het hoofd helemaal los in de kamer komt grappig genoeg eigenlijk helemaal niet voor ; we kiezen toch altijd een ' wandje' als uitgangspunt. Probeer het desnoods een poosje uit ; schuif een beetje met je bed tot je denkt : ja, zo lig ik lekker, zo heb ik mijn spulletjes fijn onder handbereik, en goed overzicht als ik midden in de nacht of morgenochtend wakker wordt. Het allerprettigst vinden de meest mensen - holbewoners met een baarmoeder-herinnering als we zijn - overigens vier wanden ofwel varianten op de ouderwetse bedstee, soms goed te realiseren door een gordijn voor je bed te hangen.

Men zegt dat het hoofd naar het noorden, de beste plaats voor een bed is, het zou te maken hebben met het magnetische noorden. Uit eigen ervaring is er wel degelijk een groot verschil, waar het bed staat. Maar zoals je bij de andere antwoorden hierboven kan lezen, hebben veel zaken hier invloed op. Maar zelf heb ik niet alles zo maar kunnen verklaren.

Die richting is niet voor iedereen hetzelfde. Het ligt aan je geboortedatum en, of je man of vrouw bent. Daarmee kun je je eigen Personal Energy number opzoeken. En daarmee de beste richting voor gezondheid.

Volgens het bijgeloof zou je niet met je hoofd richting het oosten of noorden moeten liggen, want daar zou het dodenrijk liggen. Wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van de windstreek bij het slapen, ken ik niet en ik betwijfel of er wetenschappers zijn die dit onderzochten. Binnen Feng-Shui zijn stromingen die elkaar tegenspreken, dus ik betwijfel of je er houvast aan kunt vinden. Eén stroming binnen Feng-Shui sluit in ieder geval aan bij wat Cryofiel en Marleen zeggen. Bij hun antwoord sluit ik mij ook graag aan. Zorg er verder ook voor dat de slaapkamer enkel een plek is om te slapen; plaats dus vooral geen tv of bureau in de kamer en zorg dat die opgeruimt en leeg is met wat mooie posters of schilderijen aan de muur. Voor meer tips verwijs ik graag door naar het programma 'Beter slapen' van NTR. Terug te bekijken op hun website. (Zie: bron.)

Bronnen:
http://educatie.ntr.nl/beterslapen/index.j...

Als ik mocht kiezen, maar het mag niet van mijn vrouw, dan zou ik mijn bed op een draaiplateau willen zetten. De hele nacht zachtjes laten draaien en elke morgen de verrassing waar ik wakker wordt, waar mijn hoofd dan ligt. Moet dat nog uitgevonden worden??

Maakt niet uit. Het klinkt misschien flauw, maar als je tevreden bent met jezelf, slaap je pas echt goed. Ongeacht welke richting je slaapt. Zelfrespect geeft rust. Trust me on this one. ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100