Wat voor invloed heeft de staat van de badkamer voor taxatie van een woning?

Momenteel willen wij kijken naar het oversluiten van onze hypotheek om zo de overwaarde vrij te krijgen. Nu is het zo dat wij deels dit willen investeren en deels de woning verder af willen maken. Onze badkamer is wegens een beunhaas 2 jaar geleden in zeer slecht staat afgeleverd en met de noorderzon vertrokken. Wij willen de badkamer ook meteen aanpakken met het geld van de overwaarde. Onze woning heeft nu een hypotheek van rond de 285.000 euro en is nu rond de 500.000 euro waard. Om deze waarde te incasseren moeten wij onze woning dus laten taxeren. Ik vraag mij dus af of het misschien slim is de verbouwing voor taxatie te laten doen. Als het misschien een paar duizend euro scheelt op het totaal dan wacht ik liever af.

Hopelijk weet iemand een antwoord

Weet jij het antwoord?

/2500

Een badkamer is persoonlijk. Daarbij zorgt een badkamer niet voor een waardevermeerdering, maar een "slechte" badkamer zorgt voor een waardevermindering. Daarbij is een taxatie een waardebepaling over het gehele huis waar de badkamer onderdeel van uit maakt. Je kan vaak wel van het slechtste uitgaan, dat de waarde met een slechte / onaffe badkamer de waarde van de woning is - de kosten van het maken van de badkamer. Dus als de woning 500k waard zou zijn, en de verbouwing van de badkamer 20k is, dat de taxatie uit zou komen op zo'n 480k. De vraag is alleen of de woning inderdaad 500.000 waard is. Daar is juist die taxatie voor. Om de waarde te bepalen van de woning. Over het algemeen wordt bij de taxatie zowel de waarde van de woning bepaald zoals het nu is én wordt een schatting van de waarde van de woning aangegeven hoe het zou zijn na de verbouwing. Houd in het achterhoofd dat een bank minstens de volgende zaken nodig heeft: - werkgeversverklaring van de aanvrager(s). Niet ouder dan 3 maanden - Taxatierapport (niet ouder dan 6 maanden). - Als je een eigen zaak hebt, de IB aangiftes van de zaak van de afgelopen 3 jaar + prognose van het komend jaar, opgesteld door een accoutant of boekhouder.

De waarde van de badkamer heeft relatief weinig invloed op de taxatie waarde - hoogstens een paar duizend euro inderdaad, marginaal op een geschatte waarde van 5 ton. Taxateurs er maar met een half oog naar, en vooral of die badkamer er in zit. Maar dit is nou typisch iets dat je met een bank of hypotheekadviseur moet bespreken. Verwachte waardevermeerdering kun je vantevoren in laten calculeren. Omgekeerd; een nieuwe verbouwing zal slechts een fractie kosten van de overwaarde (ik schat zo'n 10%). Los daarvan zal de bank moeilijk doen over het uitlenen van de rest van de overwaarde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100