Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe werken messenslijpers voor kartelmessen?

er zijn messenslijpers te koop die ook kartelmessen zouden kunnen slijpen.
maar worden de punten en groeven daartussen dan niet beschadigd?

2 jaar geleden
2.7K
Edraket
2 jaar geleden
Een kartelmes slijp je aan de achterkant, aan de gladde kant.
Door daar het laagje weg te halen dat niet meer scherp is, wordt de andere kant automatisch weer vlijmscherp.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Het is mogelijk om zelf een kartelmest te slepen met een slijpstaaf, dit is een arbeidsintensief klusje maar het kan wel.
Voor regelmatig klein onderhoud zijn ze echter bijzonder geschikt. Daarbij is een groot voordeel dat je met slijpstaven ook gekartelde messen, zoals broodmessen, kunt slijpen. Dit lukt niet op wetstenen of met de meeste (elektrische) slijpsystemen. Let er wel op dat de diameter van je slijpstaaf vergelijkbaar is met de grootte van de kartels.
(Lees meer...)
fremar
2 jaar geleden
Messenslijpers voor kartelmessen werken... niet.

De meeste messenslijpers slijpen een kartelmes alsof de kartels niet bestaan. In dit geval worden alleen de puntjes van de kartels scherper.
Het gevolg is dat het mes snel weer bot wordt, omdat juist die puntjes weer door aardewerk etc. slijten. Na twee of drie slijpbeurten hou je geen kartels meer over. Dan blijkt dat het lemmet te dik is voor een goede scherpte, dus snijdt het niet meer goed.

Ambachtelijke slijpers: de ambachtelijke slijper slijpt de kartelpunten op een wetsteen. De ‘kommetjes’ worden opnieuw aangescherpt met een zeer smalle wetsteen of (diamant)vijl. Die worden daarmee scherp en iets dieper. Als laatste wordt het geheel gepolijst.
(Lees meer...)
2 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding