Wat kan er mis zijn met deze CV?

CV ketel is ongeveer 14 jaar oud en goed onderhouden.
Thermostaat reageert (bij bv. 05.graad hoger zetten) normaal en voor een poosje zijn de radiatoren ook flink heet.
De tijdsklok in thermostaat is aangepast naar wintertijd en zomertijden.

Verwarming is bij opwarmen even goed, warm behaaglijk door het benedenhuis met dubbele beglazing)

Daarna wordt het langzaam kouder en slaat de verwarming laat en soms niet ( ligt ws aan buitentemp) aan.

De keuken is relatief koud, halletje ook en de kamer ietsje warmer en de slaapkamer ( aan tuinzijde) het warmste.
Na opwarmen wordt de slaapkamer gaandeweg weer koud, soms kouder dan de woonkamer.

Verwarmingselement in de keuken doet het soms niet, blijft steenkoud. in hal en woonkamer vaak heel lauw en in de slaapkamer relatief het warmste.

Ps we zijn leken op dit vlak, dus graag zo simpel mogelijk en de installateur kan pas na de feestdagen komen wat ook logisch is en mensen zonder cv of lekkages nu ook voor gaan ;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het probleem lijkt mij in de thermostaat te zitten. Handmatig inschakelen werkt wel (0,5 graden omhoog zetten) automatisch inschakelen werkt echter niet of te laat (bij afkoelen). Dat het in sommige vertrekken koeler is dan in andere, komt omdat de capaciteit van de radiator t.o.v. de inhoud van de kamer, niet overal gelijk is.

Probeer eens de verwarming te ontluchten. Dit doe je door het klein ventielletje op de verwarming open te draaien, dit doe je om de eventuele lucht in de leidingen te laten ontsnappen. Zodra er water uit komt draai je het ventielletje dicht. Je kan er het beste een doek bij houden om het water op te vangen. Het kan best stinken omdat het oud en verweerd water zal zijn. Vergeet niet de leidingen weer te vullen om de ketel op druk te houden. Kijk hiervoor in de gebruikershandleiding van de ketel.

Bronnen:
https://abelenco.nl/kennisbank/hoe-kan-ik-...

Mogelijk zit er een pompschakeling op de cv-ketel, zet deze eventueel op continu (kost iets meer electriciteit maar geeft een gelijkmatige verwarming over alle radiotoren.) Ontluchten: eerst de cv-ketel uitzetten (stekker eruit), 10 minuten wachten en dan gaan ontluchten.(water komt tot stilstand en de lucht kan naar boven in de radiator stromen). Blijft een radiator toch koud of lauw dan zorgen dat de radiator zuiver waterpas staat (of iets omhoog richting ontluchtingskraantje, beter). Let ook op de plaats van de thermostaat, soms zit er aan de andere kant van de muur een radiator die ook de muur verwarmt EN de thermostaat beïnvloed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100