Welke rechten heb je als verkoper op Marktplaats?

Hallo, ik heb een vraag. Een vriendin van mij die heeft skeelers verkocht via Marktplaats, deze skeelers zagen er gewoon goed uit en was niks mis mee.
De verkopers hebben de skeelers bij haar thuis opgehaald en deze gepast en bekeken.
Nu beweren de verkopers naar een paar dagen dat er 2 'dingen' afbraken bij het in de auto zetten. Na 3 minuten skeelers braken er ook opeens 2 'dingen af en ze willen het geld terug?
Staat mijn vriendin gewoon in haar recht als ze geen geld terug geeft, omdat je niet hoe ermee omgegaan is. Zij heeft de skeelers van boven naar beneden verplaats, de koper heeft ze gepast etc. dan gebeurd en niks en opeens als ze in de auto gezet worden breken er dingen af. Ikzelf vind dit erg onwaarschijnlijk. Wat zijn in dit geval de rechten van de verkoper?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als er betaald is, dan is "de kous af", zoals dat heet. De verkopende partij (particulier) hoeft geen garantie te geven en is verder nergens meer aan gebonden.

De rechten (en plichten) die je als een ieder hebt als je een koop sluit in Nederland. Deze rechten en plichten staan beschreven in het Burgerlijk Wetboek. Overigens is het meer zo dat de koper rechten heeft en de verkoper plichten. De plicht waar je hier mogelijk op doelt staat beschreven in Artikel 17 Burgerlijk Wetboek Boek 7 https://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-7/artikel17 " 1.De afgeleverde zaak moet aan de overeenkomst beantwoorden. 2.Een zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien. " Anders gezegd, de koper mag een bepaalde verwachting hebben van de staat van het product. Nu is het bij een tweedehands product natuurlijk zo dat men ervan uit kan gaan dat er slijtage op de spullen zit. De koper heeft echter ook weer de plicht om zelf onderzoek te doen naar de staat. "Staat mijn vriendin gewoon in haar recht als ze geen geld terug geeft, omdat je niet hoe ermee omgegaan is." Dat zal uiteindelijk een rechter alleen kunnen bepalen. In de praktijk zal het vaak echter niet zo ver komen. Een paar skeelers van (naar ik aanneem) een paar tientjes zal zelden tot een rechtszaak leiden. Het verhaal komt inderdaad nogal vreemd over. Als iets afbreekt tijdens het in de auto zetten, dan loop je gelijk weer even terug neem ik aan.

Toegevoegd op 03 april 2021 08:56: bron
Bronnen:
https://lawyrup.nl/burgerlijk-wetboek/bijz...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100