Waarom zijn supermarkten op zondag open?

Een supermarkt is volgens mij niet het type winkel waarin veel meer wordt uitgegeven als er langere openingstijden zijn. Anders geredeneerd: langer open zijn zorgt er alleen voor dat de klanten 'gespreider' boodschappen gaan doen. Niet voor veel meer verdiensten als het gaat om eerste levensbehoeften. Als mijn standpunt onjuist is, hoor ik het ook graag.

Op zondag verdient supermarktpersoneel 200% per uur. De producten hebben -voor zover ik het kan zien- op zondag dezelfde prijs als door de week. Mijn conclusie: als tijdens de openingstijden op zondag de omzet net zo hoog zou zijn als gedurende een zelfde aantal uren door de week is de 'brutowinst' op zondag de helft lager, omdat de personeelskosten dubbel zo hoog zijn. Dan is het voor mij (bedrijfseconomisch gezien) vreemd dat een supermarkt op zondag open is. De verdiensten zijn lager en dat drukt de winst als geheel.

Zou de supermarkt alleen op weekdagen open zijn, dan zou de omzet als geheel net zo hoog zijn (de klanten komen toch wel boodschappen doen) en de 'winst' hoger. Waarom dan toch op zondag open?

Natuurlijk besef ik dat langere openingstijden een vorm van service aan de klant zijn maar ik kan me moeilijk voorstellen dat ondernemers service bieden aan klanten waarmee ze zichzelf financieel benadelen. Zou het argument 'omdat de concurrent het ook doet' - die natuurlijk met hetzelfde verschijnsel te maken heeft - de enige reden zijn?

Of zie ik iets over het hoofd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Supermarkten concurreren niet alleen met zichzelf of elkaar, maar ook met avondwinkels, horeca en afhaal/bezorgdiensten. In de steden zijn speciale avondwinkels grotendeels verdwenen sinds de supermarkten ‘s avonds open zijn. Aanvulling: Supermarkten die s avonds en in het weekend open zijn, trekken dus klanten weg bij heel andere winkels. Verder kan s avonds open zijn bijdragen aan het spreiden van drukte, wat ook kosten kan schelen (bv minder personeel op die momenten). Bovendien is personeel op die momenten mss relatief duur, maar personeel tegen minimumjeugdloon is goedkoop en maar een kleine kostenpost tov bv vastgoed.

Toegevoegd op 12 September 2021 07:20: tekst

In beginsel waren het klanten (met name tweeverdieners) die om ruimere openingstijden van de supermarkt(en) vroegen. Als er dan één supermarktketen is die daar gehoor aan geeft, dan zullen anderen, om hun klanten te behouden, moeten volgen. Dit kan je als een soort van serviceverlening zien.

De openingstijden van een supermarkt zijn het enige verdienmodel. Hoe meer openingsuren, hoe meer kan worden verdiend. In deze coronatijden groeit de online verkoop/thuisbezorging van supermarkten. Supermarkten gaan over op thuisbezorging omdat ze niet achter willen blijven bij de concurrent. Maar thuisbezorging is nog steeds een verliespost voor alle supermarkten. Thuisbezorging is geen verdienmodel. De winkelverkoop subsidieert de thuisbezorging. De winkelverkoop moet daarom zoveel mogelijk worden gestimuleerd en dat gebeurt door veel openingsuren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100