Wat voor een kledingstuk is een "butterfly"?

In dit artikel (uit 1987) https://onzetaal.nl/uploads/editor/Tienredenen.pdf worden "butterflies" genoemd bij een opsomming van verschillende kledingstukken met een Engelse productnaam.

Wat is een "butterfly"?

Toegevoegd na 24 minuten:
N.B.: Misschien komen ze alleen in paren voor, net als de verderop in het artikel genoemde "moonboots".

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ik het me goed herinner - in die periode deed ik de modevakschool, dus er zijn nog wel wat verdwenen termen blijven hangen - was het een broek (eigenlijk een broekrok) met heeel wijde pijpen, van dunne, soepele stof. Butterfly pants. Vaak van meerdere lagen stof of een draperie, zoals met veel laagjeskleding en wikkelkleding uit die tijd gebruikelijk was. Als ik op die term google, krijg ik ook het soort kledingstuk te zien dat ik in mijn hoofd heb, dus hopelijk klopt het ; een echte bron kan ik niet 123 vinden.

Ik denk dat een vlinderdas bedoeld wordt. Toegevoegd na 2 uur: Bedoelde tekst: "Zeer algemeen is dit gebruik in de modieuze kledingindustrie, waar haast geen draadje textiel meer te vinden is zonder Engelse produktnaam: van singlets tot raincoats, van butterflies tot moonboots." Alle artikelen worden in het meervoud genoemd, niet alleen moonboots. De Engelse produktnaam is butterfly (voluit butterfly tie) hetgeen dus vlinderdas betekent. Met dank aan Amadea: butterfly [vlinderdasje] {1926-1950} < engels butterfly [vlinder], van butter [boter] + fly [vlieg], maar eerder in de oorspr. betekenis daarvan, namelijk ‘vliegend insect’. De betekenis valt te verklaren uit het feit dat vlinders vaak werden aangetroffen rond botervaten, vgl. middelnederlands botervliege, hoogduits Butterfliege. Etymologiebank.nl/trefwoord/butterfly

Bronnen:
http://www.nutsandnoble.nl/pages/Hoe-strik...
https://www.weloveties.nl/producten/heren/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100