Kan het selectief gebruik van geboorteregeling ervoor zorgen dat er meer meisjes worden geboren? (geen selectieve abortus oid)

Er is een gebied in de wereld waar echtparen direct na het trouwen proberen een baby te krijgen.
Als dat eerste kind wordt geboren en een meisje blijkt te zijn, proberen ze zo gauw mogelijk opnieuw een kind te krijgen. Als het tweede kind weer een meisje is, proberen ze het weer, net zo lang tot er een jongen is. Na de geboorte van een jongen laten ze zich steriliseren zodat er niet meer kinderen komen.
Als het eerste kind een jongen is zorgen ze ervoor dat er de komende 5 jaar geen kindje komt. Daarna mag er nog eentje komen, jongen of meisje maakt niet uit. Daarna laten ze zich steriliseren.

Zou je kunnen zeggen dat in deze situatie meer meisjes worden geboren dan jongens? Of is het simpelweg zo dat de kans bij elke geboorte 50% is en deze vorm van geboorteregeling dus geen effect heeft op de verhouding jongens/meisjes?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De verhouding jongens - meisjes wordt door deze strategie niet beïnvloed. Bij iedere geboorte is er een door de natuur bepaalde kansverdeling (ruwweg 50%-50%). Die wordt door de andere geboortes, of de afwezigheid daarvan, niet anders. Ik heb het ook nog even nagerekend: uitgaande van een 50-50 verdeling is de kans op n meisjes 1/2^(n+1). Dit vermenigvuldigen met n en sommeren over n=0.. in theorie tot oneindig. De som nadert tot 1. Nou in de praktijk zal men niet oneindig lang doorgaan. Dat betekent dat praktisch gezien er iets minder meisjes geboren zullen worden. NB. De optie om het na 5 jaar nog eens te proberen heb ik hierin niet meegenomen. Maar ook hier geldt: de kans op een bepaald geslacht is niet anders dan bij andere geboortes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100