Kan een vliegtuig volgens een buitenaardse waarnemer ook stilstaan en toch vliegen?

Stel een vliegtuig vliegt van Europa naar Amerika, daar doet hij dan stel 8 uur over. Hij vliegt dan tegen de rotatiebeweging van de aarde in.

Zou het nu kunnen dat het vliegtuig eigenlijk gewoon stationair staat/vliegt tov de rotatie van de aarde voor een buitenaardse waarnemer. En het voor bijv. een maanmannetje lijkt of het vliegtuig alleen hoeft op te stijgen 8 uur wachten en dan weer landen. Maw het vliegtuig gebruikt alleen zijn energie om tegen de luchtweerstand in op dezelfde plaats te blijven.

Of gaat het vliegen naar Amerika altijd min of meer zo, hoewel de snelheid van het vliegtuig van zeg 1000km/u altijd lager is dan de 1600km/u van de rotatie.

Of is de zwaartekracht zo sterk op de lucht dat het niet mogelijk is om stationair te vliegen voor een buitenaardse waarnemer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gaat in dit verband altijd om relatieve snelheden. Trek even een denkbeeldige lijn van het middelpunt van de aarde door het vliegtuig. Wanneer een buitenaardse waarnemer zich continu op die lijn bevind, dan zal het vliegtuig vanuit zijn gezichtspunt stil staan (afgezien van het omhoog en omlaag gaan van het vliegtuig bij het opstijgen en het landen) Beweegt de waarnemer zich langzamer rond de aarde (maar wel in dezelfde richting als het vliegtuig) waardoor hij achterop die lijn raakt, dan lijkt het vliegtuig voor hem vooruit te vliegen. Beweegt de waarnemer zich sneller rond de aarde (maar wel in dezelfde richting als het vliegtuig) waardoor hij voor gaat lopen op die lijn, dan lijkt het vliegtuig voor hem achteruit te vliegen. Beweegt de waarnemer zich zijwaarts t.o.v. die lijn, dan lijkt het vliegtuig cich voor de waarnemer in tegengestelde richting zijwaarts te bewegen.

De aarde draait met een snelheid van 1600 km per uur. Het vliegtuig vliegt met b.v. 1000 km per uur. Dan vliegt het vliegtuig gezien vanaf de zon, 1600+1000 = 2600 km per uur. ( naar het westen ) En naar het oosten 1600- 1000km = 600 km per uur. Toegevoegd na 3 minuten: Vanaf de zon gezien, zou het stil kunnen staan boven de, indien het vliegtuig de zelfde rotatie snelheid van de aarde vliegt, zoals zo veel satellieten boven de aarde " hangen".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100