Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe werkt klopfix?

Klopfix verstevigd slagroom. Maar hoe gaat het scheikundig? Welke stoffen versterken de slagroom?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
3.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Klopfix bestaat uit gemodificeerd zetmeel, druivensuiker en E341 (calciumfosfaten).

Gewoon zetmeel zit in vrijwel al onze voeding en wordt eerst uit bijv. groenten gehaald door de stengels te vermalen, het zetmeel eruit te wassen en te drogen.
Hierdoor wordt een wit poeder verkregen. Dit poeder is nog niet geschikt om er bijv. mee te binden, het moet dus aangepast worden en door het chemisch te behandelen
worden de eigenschappen veranderd (gemodificeerd).
Het heeft nu een celstructuurverandering ondergaan. De moleculen verstijven sneller en is, afhankelijk van de bewerking, in staat warme zowel als koude gerechten te binden op een gladde, heldere manier. Zou het niet gemodificeerd zijn zou het een korrelige of waterige structuur hebben in het product waarin het is verwerkt.
Klopfix toegevoegd tijdens het kloppen van slagroom, houdt met zijn lange ketens moleculen de moleculen van de slagroom in een innige omhelzing en de stijvere moleculen mengen zich tussen de roommoleculen. Hierdoor blijft de slagroom dus stijf en zakt niet in.
(Lees meer...)
amc
10 jaar geleden
paulus811
10 jaar geleden
Erg goed antwoord!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding