Als Griekenland 'failliet' wordt verklaard, gaat de hypotheekrente in NL dan waarschijnlijk omlaag of waarschijnlijk omhoog?

Of kan je daar echt geen serieus peil op trekken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Banken hebben veel geld uitstaan in Griekenland. Als dat niet meer terugbetaald wordt vanwege faillissement, zal de bank proberen dat verlies te compenseren door de inkomsten te vergroten. Een van de mogelijkheden is om de hypotheekrente te verhogen. Omdat de hypotheekrente van veel meer factoren afhangt dan alleen het voortbestaan van Griekenland, kun je er dus niet zondermeer van uitgaan dat de rente stijgt. Momenteel zie je de rente juist sterk dalen, de abn amro heeft de lange termijn rente in de afgelopen maanden met twee volle procentpunten verlaagde en dat is extreem veel.

Dit is iets wat geen enkele econoom kan voorspellen. Zoals het eerder gegeven antwoord, kunnen banken om hun verlies te compenseren, de rent verhogen. Als ze dit doen, kan het weer gebeuren dat een deel van hun klanten hun hypotheek niet meer kunnen betalen, failliet gaan en de bank daarmee veel geld verliest. Banken moeten in die situatie steeds hun "optimum" bepalen. Veel klanten hebben bijvoorbeeld hun rente vastgezet, dus daar kunnen ze sowieso de rente niet bij verhogen. Als ze de rente verlagen, krijge je dat ze er relatief meer klanten bij krijgen, maar voor het (misschien nog weinige) geld dat ze hebben krijgen ze dan weer minder opbrengst. Ook als Griekenland failliet gaat, dan nog blijft de economie doorgaan op basis van vraag en aanbod. Het is de vraag wat het aanbod is dat banken nog hebben na het faillissement.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100