Wordt staal zwaarder bij uitzetting?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee lichter lijkt mij ?! Want heel koud water in de noordelijke zeeën is ook zwaarder zegt men ja ook het zout gehalte is daar minder . Ja het het lijkt me logisch een kilo blijft een kilo natuurlijk maar een meter ijs koud metaal is compacter dan een meter uitgezet warm metaal . Het schijnt bij spoor rails centimeters te schelen bij warm of koud weer .

Newtons universele wet voor zwaartekracht heeft alleen betrekking op massa en afstand, dus niet op dichtheid(zoals je dus krijgt bij tempratuur wisselingen) Het maakt dus niets uit of staal gloeiend heet is of steenkoud, de massa blijft hetzelfde, lengte en dichtheid varieert hier alleen.

Een blok staal van een bepaald gewicht wordt natuurlijk niet zwaarder of lichter wanneer je het staal verhit. Wat wel gebeurd is dat het staal uit gaat zetten (of inkrinpen wanneer je het koelt). Je hebt dus minder staal nodig om eenzelfde volume te vullen. M.a.w. dichtheid van het staal is verminderd. De dichtheid of soortelijke massa van een materiaal is in de natuur- en scheikunde een grootheid die uitdrukt hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Vaak wordt nog de verouderde en foutieve term soortelijk gewicht gebruikt. Traditioneel duidt men dichtheid aan met de Griekse letter ρ (rho). ρ = m/V Hierin is: - ρ de dichtheid van de stof - m de massa - V het volume Omdat bij het verhitten het volume van het staal toeneemt en de massa gelijk blijft resulteeert dat volgens deze formule dus in een lagere ρ of-te-wel een lagere dichtheid.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dichtheid_(na...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100