Wat is de psychologische reden dat zwarte stereotypering racistisch is maar blanke stereotypering ni?

Als voorbeeld (bijvoorbeeld) Monsigneur Cannibale. Hier is een zwarte stereotypering aanwezig waar mensen over vallen. Dit wordt beschouwd als racistisch.
Echter, in datzelfde amusementspark is een paar meter verder een attractie met ook allemaal stereotyperingen (Nederlands, Belgisch, Duits, Frans, Spaans, Engels, enz) die mensen niet als racistisch beschouwen.

Wat is de psychologische reden waarom mensen het een wel als een racistische stereotypering beschouwen, maar het ander niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Racisme: discriminatie op grond van iemands ras. Zwarte mensen zijn vaak gediscrimineerd om hun ras. Dus elke stereotypering hiervan wordt al gauw racistisch gevonden. Blanke mensen zijn zelden gediscrimineerd om hun ras. Dus stereotyperingen doen zelden aan racisme denken.

Die andere stereotyperingen die je noemt gaan niet over "ras" - en zijn dus niet echt racisme. Ook van zwarte naar witte mensen is / kan er zijn / sprake van racisme. Maar omdat witte mensen meestal de "bovengelegen, meer machtige groep" zijn is dat minder pijnlijk. Het grootste probleem met racisme waarbij zwarte mensen het slachtoffer zijn is dat het zo wijdverbreid is - het gaat van voortdurende "grappen" (die niet grappig meer zijn omdat ze elke keer weer worden gemaakt, ten koste van 1 groep) en bijv. heeft geleid, en nog steeds leidt (zie de VS dezer dagen) tot moord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100