Wat is het nut van het tekenen van een boom bij een beroepskeuzetest? Wat concludeert men hieruit?

Bij een beroepskeuzetest die ik aflegde in de jaren 80 was een van de opdrachten het tekenen van een boom. De enige voorwaarden hiervoor waren dat het geen dennenboom mocht zijn en dat men het vel papier (een A4) staand (dus met de korte zijde boven) gebruikte.

Wat is het nut van het tekenen van een boom bij een beroepskeuzetest? En wat kan men concluderen naar aanleiding van zo'n tekening?

Toegevoegd op 02 mei 2018 13:32: subcategorie

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uit de tekening van een boom is onzettend veel af te leiden. De tekenstijl: - Stevige lijnen duiden op zelfverzekerdheid. Te dikke lijnen bij bijvoorbeeld schors of bladeren kan duiden op overmoed. - Veel korte lijntjes die samen een duidelijke tekening vormen, duiden op voorzichtigheid of behoedzaamheid. Veel korte, lichte lijntjes die een onduidelijke tekening vormen, kunnen duiden op te veel twijfel of weinig doelgerichtheid. De lay-out zegt veel over ruimtelijk inzicht, maar ook of iemand de gewoonte heeft eerst een plan te maken in het hoofd en dan pas te beginnen, of dat iemand gewoon maar ergens begint en er gaandeweg achterkomt dat de boom eigenlijk niet op het vel papier past. Voor sommige beroepen is zo'n trial-and-error-techniek prima, maar voor andere beroepen absoluut onwenselijk. De detaillering: - Bestaat de boom uit een rechte stam met een soort ballon of wolk daarop? Of heeft de boom takken, twijgen, bladeren, schors en wortels? - Hoe is de boom opgebouwd / georganiseerd? Eerst een stam en hoofdtakken en daarna de kleinere takjes, of in één ononderbroken lijn de stam, hoofdtakken en zijtakken? - Zijn alle zijtakken en blaadjes of bladgroepen min of meer hetzelfde, of is elk takje duidelijk verschillend? Is er sprake van symmetrie, van een creatievere vorm van evenwicht, of ziet de boom er misvormd uit? Als iemand een complete boom tekent met vastberaden lijnen (dat kunnen ook kringellijntjes of een combinatie van dikke en dunnen lijnen zijn), compleet met takken, zijtakken, bladeren of bladerkroon, wortels (al dan niet onder de grond) of tenminste een verbreding onderaan de stam, en de boom past mooi vol op het vel papier, dan is er wellicht sprake van iemand die goed overzicht kan houden over een complex geheel en daar ook zelfverzekerd mee om kan gaan, zowel in het bezien van het geheel als in het werken met details of kleinere onderdelen van dat geheel.

Er zijn wel een paar zaken uit af te leiden, en dat begint al heel simpel: kun je instructies lezen en opvolgen? Als jij het blad toch overdwars gebruikt of toch een dennenboom tekent, kun je dat blijkbaar niet en dat zegt al heel wat over je. Daarnaast kan men uit de manier waarop je de boom tekent ook afleiden of je bijvoorbeeld oog voor detail hebt, of je netjes kunt werken en of er bijv. wat creatieve aanleg in je zit. Het gaat daarbij dus niet zozeer om de boom op zich, men had net zo goed een fiets of een auto kunnen kiezen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100