Kan een enorm diep trauma (shock), blijvend je precieze herinneringen uitschakelen?

Een vraag voor een goede vriend(in).
Geen details hier ivm de privacy...

Als bv iemand getuige is van een zeer ingrijpend ongeluk in de directe leefomgeving, waarin door de "ooggetuigen alles als in een roes/film" eerst wordt beleefd (lees 'overleefd' om direct te kunnen handelen), kan dit naderhand als een "blijvend gat in geheugen" verworden?

Dus EERST (over)zie je nog niet wezenlijk het gebeurde...in je emoties is het dan "te erg om WAAR te zijn" en erna komt dan een fase van 'dissociatie'.... kan dit ook voor jaren of zelfs rest leven duren?

(volgens mij dan wel, maar kan geen passende en/of goed onderbouwde info vinden hierover nu)...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het beste bewijs voor het voorkomen van weggeraakte herinneringen zijn gebeurtenissen die eerder zijn gedocumenteerd. Uit onderzoek bleek dat amnesie voor zeer indringende gebeurtenissen niet is uitgesloten, maar is experimenteel moeilijk aan te tonen. Door stress kunnen details in de lange-termijnherinnering vaag en onvolledig worden en kunnen er verstoringen optreden in het ophalen van herinneringen. Emotie kan het geheugen versterken, maar op verschillende manieren ook verminderen. Een beperkte dosis stresshormonen werkt versterkend op het geheugen, maar een grote dosis heeft juist een verminderend effect.

Bronnen:
www.trauma-en-samenleving.nl › Ba....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100