Als het je geleerd wordt.
Verschil maken tussen gedrag en persoon kan. Het moet je duidelijk gemaakt worden en uitgelegd, want het is aangeleerd gedrag.
Fysiologisch ontwikkeld een mens snel tussen de 0 en 6 jaar. Na je 6de heb je conceptuele vaardigheden. Dat is: als er een halve liter water in een breed, laag vat zit, is dat net zoveel water als een halve liter water in een smal en lang glas. Het is net zoveel water zeg maar, en dat kan een kind dan snappen.
Maar het zijn fysiologische ontwikkelingen. Sociaal ontwikkel je langer en langzaam door. De tijd tussen 6 en 12 wordt vaak gezien als een latentie periode (er gebeurt niet veel).
Na die periode ontwikkel je verder en met die ontwikkeling ook op sociaal gebied. Of je bij een groep past, wat je kan, waar je staat (pubertijd). En weer later richt zich dat op je plek in de maatschappij (adolescentie).
Tot je 25ste ontwikkelen je hersenen. Bij bijvoorbeeld jongeren van 15 jaar zijn de hersenen (neo-cortex) en hormonen nog niet uitontwikkeld; helemaal bedoel, ik want het meeste is er al hoor.
Je hersens zijn pas helemaal klaar met alles als je 25 bent. Leuk om te weten: vanaf dat moment wordt het fysiologisch meteen weer minder - maar dat merk je niet hoor.
Maar dat zijn allemaal fysiologische, aangeboren ontwikkelingen.
Wat jij vraag is sociaal en emotioneel. En daar zijn wel schema's voor, maar het belangrijkste in die ontwikkelingen is dat je een omgeving hebt die je opvoed, informatie geeft of een voorbeeld is waarvan je leert.
Als het je verteld wordt kan een mens al op jonge leeftijd beginnen met onderscheid maken tussen persoon en gedrag. Als het je later verteld wordt kan je het ook leren en toepassen. Dat is ... als iemand het toe wil laten, luistert.
Het kan zijn dat een mens het onderscheid tussen gedrag en persoon zijn hele leven niet maakt, het kan van jongs af aan en alles ertussen in.
Het is een aangeleerde vaardigheid.