Waaraan kun je merken of je geliefd en populair bent bij andere mensen, of juist niet?

M.a.w.: hoe gedragen mensen zich tegenover iemand die geliefd en populair is,
en hoe gedragen mensen zich tegenover iemand die oninteressant voor ze is?

M.a.w.: wat zijn TYPISCHE kenmerken?

Ben erg benieuwd naar goed onderbouwde antwoorden, nodig voor een psychologisch onderzoek in het kader van gedragsherkenning.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je vragen zij niet eenduidig te beantwoorden. "Geliefd en populair" vind je in de verschillende subculturen, en de gedragingen zijn niet altijd gelijklopend. Zo doet men allicht anders tov een geliefd en populaire hells angel dan tegen een geliefd en populair kunstenaar of een geliefd en populaire 80+-er of een geliefd en populaire direkteur-generaal van een topbank. Maar ik doe toch een poging ; geliefd en populair - willen er graag in de nabijheid zijn, samen dingen doen - voelen het als een "eer" aan als die persoon iets met hen samen wil doen - willen graag er samen mee gezien worden om eigen ego op te krikken - meestal vriendelijk, soms onderdanig - veelvuldig glimlachen, lachen met zijn/haar grapjes etc - vleien (soms om gunstig te stemmen) - vinden het boeiend om ermee in discussie te gaan - vinden hem/haar belangrijk genoeg om er kritiek op te geven ... oninteressant - wordt gemeden, geschuwd - negerend of meewarig - glimlachen kan in sommige settings, maar is meer "formeel" dan gemeend Dat laatste is een stuk moeilijker in puntjes te omschrijven. Maar je kan ervan uitgaan dat iemand die oninteressant is voor iemand, zelfs de moeite niet waard gevonden wordt om er ruzie mee te maken.

Dat mensen graag iets voor je willen doen als je ze iets vraagt. Dus hier geen probleem van maken of tegenreactie doen wat je vraagt, met name bij gelijkwaardige functie (dus niet medewerker-manager).

Bij kinderen is het zo dat de populairste van het groepje altijd mensen aan 2 kanten van hem/haar heeft. Verder vinden kinderen die elkaar plagen (niet pesten) elkaar altijd ook wel aardig. Bij volwassenen zit dat anders. Daar heb je minder echt "populaire" mensen maar meer gewoon groepjes vrienden/vriendinnen van 3 of 4. Daar heb je niet echt hele groepjes die tegenover andere groepjes staan. Verder raad ik je aan om eens op rtl gemist naar het programma "gepest" te kijken. Daar zie je echt wel de populaire en de geliefde kinderen die meestal tegenover de gepeste staan. Veel succes met je onderzoek verder!

Bronnen:
Eigen ervaring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100