Zijn de volgorde van fases van een stof altijd vast-vloeibaar-gas?

Of kan het ook zo zijn dat bij sommige stoffen het Vloeibaar-gas-vast is dus dat de temperatuur van het smelten lager licht dan de temperatuur van ontdooien (ik ben de wetenschappelijke naam vergeten)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, stoffen kunnen van alle kanten op, je moet het beschouwen als een driehoek. Vast -> vloeistof = smelten vloeistof -> vast = stollen vast -> gas = sublimeren gas -> vast = rijpen vloeistof -> gas = verdampen gas -> vloeistof = condenseren. *smelten en ontdooien is hetzelfde, dus dat gedeelte van de vraag zou je even moeten specificeren.

JA. Naarmate de temperatuur hoger wordt zal een vaste stof smelten en daarna bij hogere temperatuur koken en verdampen. Er is GEEN vloeistof die bij normale druk en een hogere temperatuur vast zal worden en geen gas, dat bij hogere temperatuur vloeibaar wordt of vast. Maar let op: de voorwaarde is wel, dat het alleen bekeken wordt bij verschillende temperaturen en een zelfde druk. Water zal b.v. bij 100 graden koken en verdampen bij normale druk, maar als je de druk hoog genoeg maakt zal de waterdamp zelfs bij 120 graden weer vloeibaar kunnen worden (denk hierbij ook aan het koken in een hoge-druk-pan).

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Aggregatieto...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100