Wat is de maximum diameter van een kwikthermometer?

Als het warm wordt zet het kwik uit en gaat naar boven in het dunne buisjes. Maar werkt een kwikthermometer ook als deze bijvoorbeeld een diameter heeft van 1 cm? Is er dus een maximum diameter van dat buisje, zo ja welke is dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

De meetbuis van een kwikthermometer is een capillair buisje, dus de diameter is hooguit 0,1 mm. Dit is een maximum, omdat anders het uitzetten van het kwik niet meer goed zichtbaar te maken is en de thermometer ongevoelig wordt. Het kwik wordt zichtbaar gehouden door het buisje op een speciale manier te slijpen. De zijkant van het buisje werkt zo als een soort lens die doet alsof de kwikdraad een stuk breder is. Gezichtsbedrog dus, maar het werkt goed.

De kwikthermometer werkt evengoed als als de de buis een oppervlak heeft van 1cm2 alleen is die temperatuurverhoging niet eenvoudig af te lezen omdat de het hoogteverschil van het kwik bij 20 graden verwarming slechts 0,108mm bedraagt. De kubieke uitzettingscoëfficiënt van kwik bedraagt bij 20 graden Celsius 0,18x10^-3 kubieke centimeter per kubieke centimeter per graad. Het volume van een kubieke centimeter neemt toe bij een temperatuursverhoging van 20 graden toe met: Delta V=0,18x20x0,001=0,0036cm3 Als het kwik is opgesloten in een vaatje van 1x1cm2 dan kan het kwik alleen naar boven uitzetten en de lengte hoogteverandering van het kwik bedraagt dan 3x0,0036cm=0,0108cm is 0,108mm

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitzettingsc...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100