Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Onstaat er, uirsluitend door de luchtdrukverschillen opstuwing van zeewater

Ontstaat er, buiten de opstuwende krachten van de lucht stromingen, in een gebied van (zeer) lage druk een opstuwing van zeewater t.o.v. de omgeving, waar een hogere luchtdruk is (lijkt mij logisch, maar kan er niets over vinden)?
En als dit zo is, wat is de omvang van dit fenomeen?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
986

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Nee dat is niet zo.
Zie voor uitleg bijgaande sites en er is nog veeeel meer info beschikbaar op internet.
Type maar eens in "Opstuwing oceanen".

Toegevoegd na 1 dag:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeestroom

http://nl.wikipedia.org/wiki/Passaat

http://www.geografie.nl/index.php?id=640&tx_ttnews%5Bswords%5D=el%20ni%F1o%20&tx_ttnews%5Bpointer%5D=2&tx_ttnews%5Btt_news%5D=72&tx_ttnews%5BbackPid%5D=502&cHash=daac0e9cb7

http://www.knmi.nl/cms/content/88238/knmi06_klimaatscenarios_voor_de_21e_eeuw
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Tussen zeer hoge en lage luchtdrukgebieden zit al gauw een meter waterdruk verschil en als het hoge- of lage drukgebied lang genoeg stand houdt moet dat zich uiten in de waterstand.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verschil in luchtdruk is maar gering tov de waterdruk. Zo staat 200 mbar verschil in luchtdruk (en dat is behoorlijk wat) gelijk aan een kolom van 20 cm water.

Opstuwing door harde wind/storm en getijden (door de aantrekkingskracht van de maan) is vele malen groter.
De harde wind/storm komt natuurlijk wel vaak overeen met luchtdrukverschillen, maar dus niet direct een invloed op de waterstand.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja, dat ontstaat. In een orkaan, waarin in het centrum de luchtdruk bijzonder laag is, komt het zeewater een heel stuk omhoog, nog afgezien van de zuigende kracht van de orkaan.

Verder ontstaat er door het relief onder het zee-oppervlak een soort mini-relief aan het wateroppervlak. De bergen en dalen op de oceaanbodem zie je in het klein ook op het wateroppervlak. Er heeft ooit jaren geleden eens een prachtige kaart in de Kijk gestaan waarop dit relief aan het oceaanoppervlak werd weergegeven. Ik kan hem helaas niet meer vinden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding