Waarnaar verwijst een mens eigenlijk als hij "IK" zegt?

Heeft elk mens maar 1 identiteit of zijn er meerdere? en ALS er meerdere zijn, aan welke refereert hij/zij dan bij het woord "IK"

Toegevoegd na 1 dag:
Bedankt voor jullie antwoorden tot nu toe.. maar "ik" ben er nog niet helemaal uit. Ligt aan mijn vraagstelling.. niet aan jullie antwoorden. Dus als extra toevoeging:

"ik" is in mijn geval moeder, vriendin, minnares, echtgenote, collega, leidinggevende, buurvrouw, etc.... " ik" ben zoveel... en iedereen kijkt weer anders naar mijn "ik" wat maakt IK nou IK ..

Is er een soort basis die ze allemaal gemeen hebben ... en noemen we die basis dan "ik" als we aan ons zelf refereren?
Is het een optelsom van alle bovengenoemde "ikken" en meer?
Of is "ik" gebonden aan de rol die "ik" op dat moment heeft?.. en heeft mijn "ik" dus verschillende identiteiten..

Is het ziel? geest? karakter? .... wat/ wie is het "ik" ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik is gewoonweg jou ziel, en wie je als persoon bent voor anderen is verschillend, je dochter dan ben je haar moeder en naast wie je woont noemt je buurvrouw. Dat is gewoon hoe anderen jou zien of wat je voor hun bent en dat heeft volgens mij niet met ik te maken.

Uiteraard naar zichzelf. Maak het nu niet ingewikkelder dan het al is!

Rondom z'n 3e levensjaar leert een mensenkind, dat het een 'ik' is, tegelijk met de fase dat er op alles wat je vraagt 'néé' geantwoord wordt. Het heeft dan ontdekt, dat 'ik' een eigen willetje heb, en een uniek wezen ben. En dat blijft zo, al voelen we ons in een groep óók wel fijn, vooral in onze puberteit - we blijven sociale 'kudde'-diertjes, maar wél met een sterk gevoel van 'eigen' identiteit.

Met 'ik' verwijzen de meeste mensen naar datgene wat zij als zichzelf ervaren.

Ik, mezelf en mij... En wie dat is, daar moet je zelf achter komen..

Als je niet bewust leeft dan is het IK het ego.Leef je wat meer bewuster dan wordt steeds meer de vraag gesteld wat ben Ik en wie ben IK. En op een gegeven moment ben je er in ene van bewust dat IK (het ego) maar een onderdaan ben van het geheel.

Wij noemen ik wat wij als onze geest en ons lichaam beschouwen. Voor het gemak gaan we er meestal aan voorbij dat we niet altijd hetzelfde zijn. Ik ben lang niet dezelfde als de ik van 50 jaar geleden maar die noem ik ook gewoon ik en als ik helemaal seniel word heb ik het nog steeds over ik alsof het dezelfde is.

volgens mij verwijst hij naar zichzelf in de meeste situaties.

Ik is het zelfbewustzijn, het inzicht dat je als individu bestaat. Voor zover we weten hebben weinig andere dieren dat, en dan ook maar een beetje. Zie ook het antwoord van Nieusgierig. Jung noemt dat het persoonlijke bewustzijn, Freud het superego.

"Waarnaar verwijst een mens eigenlijk als hij 'IK' zegt? en ALS er meerdere zijn, aan welke refereert hij/zij dan bij het woord 'IK'? mijn THEORIE over het driedelige zelf-beeld, of anders gezegd: 'de driedelige IK', is: de 'IK' van het denken (de altijd al bestaande geest), de 'Ik' van het (psychisch) voelen (de ziel) en de 'ik' van het tastbare lichaam (de fysieke stof), dat drinkt, eet, plast, poept en (fysiek) voelt. IK, Ik en ik zie mezelf dus als een ziel (in de geest), die tijdelijk in gebreke is door het fysieke vlees(lichaam) waarmee IK en Ik tijdelijk verbonden wil zijn. Hier ben (IK, Ik en) ik dan, tijdelijk, gevangen in het universum/ multiversum, op een kwetsbare planeet, tussen allemaal voortplantende-, overlevende- en afstervende spiegelbeelden, die verschillende gedachten, gevoelens, meningen, karakters, talenten, functies, manifestaties, behoeften, waarnemingen, talen, illusies en waarheden hebben. Wat is mijn waarheid? (IK, Ik en) ik denk/ geloof natuurlijk, dat mijn waarheid dé waarheid is, omdat (IK, Ik en) ik voor ALLES opensta, IETS niet oversla en NIETS met zekerheid aanga. kort samengevat: IK, Ik en ik (...ME, Myself and I...); (mijn denkende IK) (mijn voelende Ik) (mijn mechanische ik)...

Bronnen:
http://www.alomvattende.nl/alomvattende/h....

Naar het eigen innerlijke ego

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100