Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoelang duurt een prikkelsignaal naar de hersenen?

Stel je pakt iets heet beet, hoe snel is de overdracht naar de hersenen exact ?

4 jaar geleden
in: Biologie
5.2K
paulos
4 jaar geleden
Langs een zenuwvezel worden fysiologische signalen doorgegeven door verandering van de elektrische potentiaal over de celmembraan. Bij snelle vezels gaat dat met grote snelheid (80 tot 120 meter per seconde), bij langzame vezels wordt de snelheid uitgedrukt in centimeters per seconde.
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
@paulos
min.
Zo simpel is het niet. Je kopieert een stukje uit Wiki, maar je vergeet het transport van de signalen langs de synapsen via de transmitters en dat zal je dan ook moeten meenemen en uitleggen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Vanuit wiki:
Reflexen verlopen meestal via de reflexboog. Hierbij loopt een impuls via een receptor en afferente zenuwvezel (naar het centrale zenuwstelsel toelopend) naar het ruggenmerg en gaat vandaar uit via een efferente zenuwvezel (van het centrale zenuwstelsel aflopend) naar een doelorgaan. Dit reageert dan.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Reflex_(biologie)

Als je iets heets beet pakt, is de overdracht naar de hersenen eigenlijk te langzaam. Dus er is een snellere weg nodig om hier op te reageren. Dat is dus geregeld via de reflexen. De zenuwen geven een signaal door en vanuit het ruggemerg "wordt er direct actie ondernomen". Effect is dat je los laat voordat je echt beseft dat het heet is. Dat signaal komt een fractie later aan in je hersenen, net zoals alle andere signalen. Op het moment dat je het je beseft, heb je al los gelaten.

De snelheid waarmee het signaal naar de hersenen gaat, daar vind ik wat wisselende beerichten over:
268 miles/hour = 430 km/h = 1540 m/s
http://scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=1950
Deze site praat ook over ca 3000 m/s

Deze site praat over ca 1000 m/s
http://book.bionumbers.org/how-fast-are-electrical-signals-propagated-in-cells/

Wat verschillende getallen, maar allemaal in de orde van grootte van 1000 m/s. Met een afstand van een paar meter (lengte van de zenuwen tot in de hersenen) zal een signaal er een paar milliseconden over doen. Icm reactietijd doe je er meestal 0.25 seconden over om daadwerkelijk te reageren:
https://backyardbrains.com/experiments/reactiontime

Een reflex is sneller, ongeveer 0.15 seconden
http://www.sciencemadesimple.co.uk/exploring-science/are-reflexes-really-that-rapid
(Lees meer...)
4 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding