Van wie erfde de eerste vrouw in Afrika haar zwarte teint?

Eumelanine zou o.a de huidskleur van alle mensen(donkerbruin tot zwart bepalen). Van beide soorten wordt de hoeveelheid en het type bepaald door vier tot zes genen.
De mens erft één zo'n gen van de vader en één van de moeder. Van deze genen komen diverse allelen voor, wat resulteert in een grote variëteit van verschillende huidskleuren.In Afrika zou de eerste en zwarte mens zijn geboren, maar vanuit welke genen kwam zij voort?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In fossielen is terug te vinden dat de mens ontstond in Afrika, en zich vanuit daar over de wereld verspreidde. In de eerdere stadia van onze evolutie leken mensen nog meer op apen, maar toen dat haar verdween bleef er een lichte huid achter. Om toch veilig te zijn voor de schadelijk stoffen in zonlicht hebben mensen toen een donkerdere huid ontwikkeld. Toen is er door geleidelijke veranderingen verschil gekomen in huidskleur, sommige mensen werden donkerder, anderen lichter. Dit komt allemaal door natuurlijke selectie. De kenmerken die voordelig zijn in een bepaald gebied worden doorgegeven aan de kinderen. (Neem het klassieke voorbeeld van de giraffe, wiens nek steeds langer wordt om bij de blaadjes van de bomen te komen) dus werden mensen verder van de evenaar af steeds lichter en mensen dichtbij de evenaar steeds donkerder. Hoe deze genen worden doorgegeven gaat dus ook geleidelijk aan. Degenen die door een mutatie in hun genen een donkerdere huidskleur krijgen, zullen makkelijker overleven en sneller/meer kinderen krijgen, die dit gen delen. Daar ontstaan weer mutaties, die weer beer ocerleven etc etc. Kortom: de eerste mensen in afrika met een donkere huid zijn ontstaan door mutaties in de genen van hun voorouders.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100