Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als we muggen kunnen uitroeien welke consequenties heeft dat voor de natuur?

Muggen blijken zoveel schade aan de mens toe te brengen (Zika, Malaria, etc.) dat men van plan is het beestje uit te roeien. Of dat lukt is een tweede vraag. Maar welke gevolgen kan het hebben voor het ecosysteem, en indirect voor de mensheid?

Toegevoegd na 10 uur:
Uit studies is gebleken dat het uitroeien van één soort mug met gevaarlijke ziekteverwekkers vrij baan geeft voor een ander soort mug om de taak over te nemen. Er zijn vooraanstaande wetenschappers die zich weinig zorgen maken over het verdwijnen van alle muggensoorten en de ecologische impact daarvan. Bron: http://www.nature.com/news/2010/100721/full/466432a.html Dit interview stamt nog uit 2010. We zijn heden eigenlijk zo ver in staat om microorganismen genetisch te manipuleren dankzij de CRISPR methode (https://en.m.wikipedia.org/wiki/CRISPR) dat we de mug als soort daadwerkelijk zouden kunnen uitroeien.

Bronnen:
http://www.smithsonianmag.com/innovation/kill-all-mosquitos-180959069/
https://www.technologyreview.com/s/600689/we-have-the-technology-to-destroy-all-zika-mosquitoes/
http://www.geek.com/science/geek-answers-would-it-really-be-so-bad-if-we-killed-all-the-mosquitoes-1583955/
http://www.nature.com/news/gene-drive-mosquitoes-engineered-to-fight-malaria-1.18858

7 jaar geleden
in: Biologie
2.9K
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
> "dat men van plan is het beestje uit te roeien" Bron? Wat ik erover kan vinden is een stuk realistischer, namelijk het uitroeien van bepaalde specifieke soorten die ziekten als knokkelkoorts, malaria en zika verspreiden.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Volgens mij gaat dat alleen om de malariamug ; daar gaan wel eens stemmen op ze zo ver mogelijk uit te roeien/terug te dringen. Maar er zijn natuurlijk vele malen meer muggensoorten.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Muggen en vooral muggenlarven vormen een heel grote bron van voedsel voor heel veel dieren, met name vissen en vogels. Een zo belangrijke voedselbron uitroeien zal een soort sneeuwbaleffect hebben , waarvan wij de gevolgen helemaal niet kunnen overzien. Mensen mogen muggen dan behoorlijk nutteloze, irritante dieren vinden, uiteindelijk heeft NIETS in de natuur geen nut, en in elk geval een plaats. Of wij dat nu leuk vinden of niet.

Bovendien blijken muggenlarven bijzonder nuttig voor het zuiveren van water ; ze leven van organische resten die in stilstaand water leven, dat zonder muggelarven in mum van tijd onleefbaar zou zijn.

De ultieme consequentie van het uitroeien van muggen is vermoedelijk dat we ZONDER muggen nog veel MEER mensen zouden hebben, omdat ze erg veel ziektes verspreiden. Maar of de aarde daar zo veel op van op vooruit zou gaan ? Ik denk dat de mens een stuk desastreuzer is voor de natuur, dan de mug.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding