is het gevaarlijk om een wilde egel op te pakken?

krijg je ziektes van egels? k hoorde dat er wel eens maden tussen de stekels zitten? kan je em gewoon voorzichtig oppakken zonder problemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In tegenstelling tot wat er in de voorgaande antwoorden wordt gemeld is het niet per definitie zo dat egels vol zitten met ongedierte. Een gezonde egels heeft mogelijk een paar vlooien, maar dat is het wel. Een gewonde/zieke egel heeft daarentegen wel last van ongedierte: vnl. luizen en teken, maar ook vlooien en vliegeneitjes/maden. Deze egels hebben hulp nodig, en zal je dus op moeten pakken om ze naar een opvang te brengen. Het is mogelijk om ze met de blote hand op te pakken, maar verstandiger is het, als leek zijnde, om ze op te pakken met handschoenen, een handdoek of shirt. Egels zullen in principe niet bijten, dus daar hoef je geen angst voor te hebben. Vlooien of luizen kunnen overlopen of overspringen op je arm, maar ze hebben bij jou niets te zoeken, dus even de handen/onderarmen wassen en je bent ze weer kwijt. Als medewerkster van een dierenambulance/vogelopvang hanteer ik jaarlijks vele tientallen egels, en heb er nog nooit iets van opgedaan.

Egels staan bekend om hun vlooien. Vaak zitten er tientallen op een dier. Bij het oppakken springen ze vaak over. Andere ziekten zijn me niet bekend

Egels miegelen inderdaad van het ongedierte maar het is een misverstand dat je meteen ziek wordt als je een wild dier aanraakt. Zelfs als er een vlo overspringt ben je echt niet meteen ziek. Niettemin kan je egels beter niet oprapen. Het zijn geen huisdieren die contact met mensen prettig vinden.

Niet alleen vlooien maar egels wemelen meestal ook van de luizen en teken. Ik heb ooit een aangereden egel in een shirt gewikkeld en naar de dierenarts gebracht. Die vroeg vervolgens of ik erg gehecht was aan het shirt en adviseerde me het bij hem ter vernietiging achter te laten.

Hoi, beetje late reactie, maar ik kom nu pas deze vraag tegen. Ik werk sinds een jaar als vrijwilligster bij de egelbescherming en de dame van de dierenambulance heeft juist geantwoord. Een gezonde egel kan wat vlooien bij zich dragen, maar verder niet. Maar belangrijker, een gezonde egel zie je overdag niet 'op straat'. Een zieke of verzwakte egel laat zich overdag wel zien en kan naast vlooien last hebben van teken en luis. Maden komen alleen voor ingeval van een open wond bij de egel. Een egel die je overdag tegenkomt kun je oppakken met inderdaad handschoenen of een (hand)doek en deze egel moet zo snel mogelijk verzorgt worden door een egelopvang (bijv. in Huizen NH). De meeste egels knappen weer op met medicatie en liefdevolle verzorging door alle vrijwilligers die in de opvang werken. Per jaar worden in Huizen alleen al zo'n 800 egels opgevangen en/of grootgebracht en al deze egels worden weer vrijgelaten in de natuur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100