Hoe gevaarlijk is de vlinder van de eikenprocessierups?

Het is alom bekend dat de haren van de processierups voor zeer veel irritatie, bulten en huiduitslag kunnen zorgen. Ik wil graag weten of dit beestje -eenmaal verpopt tot vlinder- nog iets van deze eigenschappen bezit en mensen het leven zuur zou kunnen maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea L.) is een onopvallende grijze nachtvlinder. Ze heeft één generatie per jaar met als vliegtijd de maand augustus. De vlinder zelf leeft slechts één of 2 dagen en is enkele centimeters groot. De vlinder is dus ongevaarlijk. Onvoorstelbaar dat een uiteindelijk dier maar twee dagen leeft, maar dat zijn voorgedaante zo'n ellende aan kan richten...

Bronnen:
http://www.mmk.be/afbeeldingen/File/EPR_ec...

Het antwoord van Amadea is in alle opzichten correct, maar geeft niet de reden waarom de vlinder onschadelijk is. De processierups veroorzaakt al die ellende vanwege de haartjes die heel makkelijk loskomen, door aanraking of zelfs door de wind, en die een sterke irritatie veroorzaken. Bij sommige mensen ontstaat ook een allergische reactie die zelfs een fatale afloop kan hebben. De rupsen kennen verschillende stadia in hun ontwikkeling, maar blijven in leven ongeveer tussen de maanden van april tot juni, terwijl de vlinder slechts enkele dagen leeft in augustus/september (dit alles afhankelijk van het klimaat) Alleen de laatste stadia van de rupsen hebben de brandharen op hun rug en kunnen dus voor overlast zorgen, dat is ongeveer tussen mei en juni. De vlinder die uit het cocon in de grond komt, heeft geen brandharen, en is dus daarom totaal onschadelijk. Niet omdat het zo kort leeft, maar omdat het geen brandhaartjes heeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100