Oma's hebben altijd zo'n oma-geur, hoe kan dat?

Ken je dat gevoel? Je gaat langs je oma en dan ruik je altijd zo'n specifieke geur. Maar ook als je met mensen ergens bent en je ruikt ineens iets en iemand zegt: het ruikt naar m'n oma.
Dan denk ik ook: hee verrek, nu je het zegt...
Dus vandaar deze vraag haha

Weet jij het antwoord?

/2500

Eau de cologne. Ik weet niet waarom maar heel veel oudere oma's gebruiken dat en dat geeft die specifieke geur. Toegevoegd na 3 minuten: Vroeger dacht ik altijd dat het ouweklonje heette en dat dat weer kwam omdat alleen oude mensen het gebruiken. Toegevoegd na 6 minuten: http://www.drogisterijkerkhoff.nl/InfoEauDeCologne2.htm Vroeger had elke dame een flesje eau de cologne. Het hoort echt bij een ver verleden en de geur ervan roept allerlei herinneringen op. Veel mensen denken aan hun oma of de geur van zondag; van kerkgang, pepermunt, sigaren en schoensmeer. Mijn oma had een zwart handtasje met van die zachte pepermuntkussentjes. Die smaakten zo naar eau de cologne, dat de smaak me altijd bij gebleven is. In de achttiende eeuw wasten de mensen zich zo weinig mogelijk.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eau_de_Cologne

Door de parfum die ze dragen. Haha ik herken het, ik ruik altijd wanneer m'n oma is geweest.

Oma's komen uit een andere tijd en leven ook nog voor een deel in die tijd. Een tijd met andere gewoontes. Oma's houden van oude meubelen,( geurtjes) die mogelijk ook nog iedere week in de boenwas gaan ( geurtje) Oma's houden vaak van een oud kleed op de grond ( geurtje) Oma's houden vaak niet van veel luchten, maar ramen dicht. ( geurtjes) Oma's koken nog vaak op de oude manier ( geurtjes). Oma's leven vaak als oma's en al die oma geurtjes bij elkaar ruiken we dan als we binnen komen. Toegevoegd na 21 uur: Het is de geur van een vorige generatie. Ik herinner het ook nog van mijn oma, de tijd van de kolenkachel, de boenwas en het petroleumstelletje, de groen zeep en het bleekwater. Tel dat bij elkaar op en je hebt een oma luchtje.

Vroeger, zeg maar zo'n 50-60 jaar geleden, gebruikten oudere dames vaak eau de cologne, 4711 of Tosca als parfum. Dat is voor mij het specifieke "oma"-geurtje. Maar ik heb die geur al in geen eeuwigheid geroken, dus dat zal je toch niet bedoelen. Ik denk ook, dat de dames op leeftijd nu inmiddels allerlei andere lekkere luchtjes gebruiken: de tijden zijn gelukkig veranderd! Misschien wordt een parfum, die 20-30 jaar geleden "in" was, nu nog veel gebruikt door deze vrouwen, omdat ze die altijd lekker hebben gevonden en ze een "nostalgisch" gevoel geven ;-)

Als het goed is vander Bilt of zo:d ze ruiken inderdaad allemaal zelfde

Veel (oudere) oma's zijn opgegroeid in de tijd dat je hooguit één keer per week in de tobbe of de teil ging. Als je dan de pech had, dat je de jongste van het stel was, waren je broertjes of zusjes je al voor gegaan. Tegenwoordig hebben alle oma's wel een douche, maar de gewoonte om daar één maal per week gebruik van te maken, is er bij veel oma's ingesleten. Ok de oma's die het ongeluk hebben in een verplaaghuis te wonen overkomt dat. Dat geeft veel oma's een specifieke geur, niet dat ze stinken, maar ze ruiken niet neutraal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100