Waarom zitten de huidmondjes van een blad altijd aan de onderkant?

Ik kom maar niet op een duidelijk antwoord. Ik dénk dat het vanwege de zon is, maar ik weet het niet zeker.

1 dag geopend, want ik moet snel zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

U heeft het wél goed; Als de huidmondjes van een plant aan de bovenkant zouden zitten zal (als de huidmondjes opengaan om CO² binnen te laten) het water verdampen wat in het blad zit, opdat de plant uitdroogt. Nu moet u niet gaan denken aan dat er misschien water in de huidmondjes zou komen als ze op de bovenkant zaten. De huidmondjes zijn zó klein dat er zelfs water niet doorheen kan.

Huidmondjes openen zich om CO2 binnen te laten. Nadeel is dat er dan extra water verdampt. Dat water aan de bovenkant meer zou verdampen dan aan de onderkant, is een fabeltje. Dat geldt alleen voor zeer dikke bladeren die ook nog in de zon zitten - daar is de temperatuur aan de bovenkant hoger dan aan de onderkant. Bij normale bladeren is dat niet zo. De temperatuur boven en onder is gelijk, dus is ook de verdampingssnelheid van het water gelijk. Het is niet zo dat water "liever" naar boven verdampt dan naar beneden. De werkelijke reden dat huidmondjes aan de onderkant zitten, is vervuiling door stof. Bij een langere periode zonder regen raakt de bovenkant van het blad bedekt door een dun laagje fijn stof. Huidmondjes zouden daardoor verstopt raken. Aan de onderkant treedt dat stofprobleem veel minder op.

Waarschijnlijk is er gedurende de evolutie gebleken dat de onderkant beter is dan boven. Ook al kan er geen water door de huidmondjes heen, maar als de huidmondjes aan de bovenkant zouden zitten dan zou bij een natgeregend blad, de huidmondjes verstoppen door een laagje water (nat blad). Zeker in de tropen waar het vaak dagelijks regent, zou het bovenop het blad niet voldoende werken. Maar ook vogelpoep en stof zouden de huidmondjes snel verstoppen. In een droge perioden hebben de planten het toch al moeilijker,en is er ook nog veel stof, daarom is het veel beter dat de huidmondjes aan de onderkant zitten. Waarschijnlijk komt de meeste co2 uit de bodem en ook daarom is het beter denk ik dat ze aan de onderkant zitten, de onderkant van de blaadjes kunnen de co2 makkelijker op nemen dan de boven kant. Als het co2 omhoog komt dan komt het vanzelf tegen de onderkant van het blad en niet zo makkelijk tegen de boven kant.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100