Waarom zien we komeet Neowise nu 2x per dag en Venus maar 1x per dag?

Venus staat zo dicht bij de zon dat hij alleen zichtbaar is vlak nadat de zon ondergaat of vlak voor de zon opkomt. Overdag is hij er natuurlijk ook maar niet zichtbaar door het licht van de zon.

Venus wordt daarom ochtend- of avondster genoemd en welke het is, is afhankelijk van de conjugatie (plaats/hoek tov de zon). Hij gaat in lekentaal, voor de zon uit, of achter de zon aan.

Tot zover had ik het allemaal begrepen, maar nu hebben we komeet Neowise, en die is volgens de info op 3 juli van dit jaar langs de zon gekomen en staat er nog vlakbij (net als Venus dus). Daarom kunnen we hem nu zien, als hij verder weg gaat wordt hij minder fel. Ook dat lijkt me logisch.
Echter: Hij is nu op 2 tijden van de dag zichtbaar, rond 23 uur in de avond in het noord-westen en rond 4 uur in de ochtend in het noordoosten.
Dat is wat ik niet begrijp, kan iemand uitleggen waarom hij wel 2x per dag zichtbaar is? Hij moet dan toch ook voor of na de zon komen, wat is het verschil met de planeet? Ik begrijp dat hij beweegt, maar in één dag is het verschil niet zo groot, bovendien gaat hij ook om de zon heen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je in de vraag niet nader benoemde bron is wellicht niet doorgerekend of qua tekst aangepast voor een waarnemer in de Benelux. De komeet blijft hier momenteel (zondag 12 juli) ’s nachts boven de horizon. Dat kun je van de Zon en Venus niet zeggen. Maar het kan zijn dat het rekenprogramma van je bron rekening houdt met de lichtvervuiling vlak boven de horizon. Dat kan resulteren in een relatief beter bruikbaar waarneemvenster in de avond en na een onderbreking weer een betere zichtbaarheid in de ochtend. Ik heb de komeet vannacht rond 01 uur na het lezen van meerdere positieve berichten met mooie foto’s op www.weerwoord.be zelf ook kunnen vinden, met behulp van een 8 x 40 kijkertje, terwijl ik naar het noorden juist door het strooilicht van mijn woonplaats heen moet zien te kijken. Hij was dan ook niet gemakkelijk te vinden, maar als je eenmaal weet waar hij is, dan kun je hem óók met het blote oog nog net terugvinden. Als je ogen een beetje aan het donker aangepast zijn althans. Ik heb mijn beeldscherm nu extra donker gezet en alleen een zwak lampje boven het toetsenbord, anders zie ik ook niets als ik naar buiten het balkon op loop. Ik heb hem net (03u40) nog met het blote oog teruggevonden, ongeveer 15 graden linksonder de heldere ster Capella. Let wel: die foto’s zoals op weerwoord.be laten zien wat een digitale camera opvangt, en die ziet een stuk meer in het donker dan het menselijk oog! Hemelkaartjes van http://hemel.waarnemen.com/kometen/2020-07__C-2020_F3_NEOWISE.html kunnen je de weg wijzen (die kaartjes kun je apart vergroot weergeven), en de tijden en helderheid e.d. vind je ook in de tabel op die bladzijde. De foto met een aantal heldere sterren er omheen van https://www.weerwoord.be/m/2614622 was erg behulpzaam, en dit bericht uit mijn omgeving https://www.weerwoord.be/m/2614605 overtuigde me dat ik visueel ook een kans maakte! Op de berichtenlijsten van Weerwoord.be moet je vooral op de rode symbooltjes letten; dat zijn posts met een of meer foto’s.

Bronnen:
http://hemel.waarnemen.com/kometen/2020-07...
https://www.weerwoord.be/m/2614605
https://www.weerwoord.be/m/2614622

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100