Klopt het dat je soms met het blote oog ons melkwegstelsel, de melkweg dus, kan zien?

En is het zo dat dat er uit ziet als een soort heldere streep aan de hemel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nou en of je die kunt zien! Niet soms, maar altijd - als het maar donker is, en als er natuurlijk geen wolken zijn. In Nederland is het bijna nergens donker. In andere landen wel. De melkweg ziet er dan niet uit als een streep, maar als een onregelmatige heldere band die langs de hemel loopt. Ik heb dit zelf ook regelmatig gezien. Onder andere in Nieuw-Zeeland, in Zimbabwe, in Litouwen, in Polen, en in Turkije. Onderstaande foto's geven goed weer wat je dan ziet. Deze foto's zijn realistisch - dit is gewoon echt wat je ziet. Niet alleen de melkweg, ook de donkere stofwolken tussen de sterren, en ook het aantal sterren dat je op de foto's ziet. In Nederland helaas onhaalbaar vanwege de lichtvervuiling, maar in feite is dit een prachtig stuk natuur waarvan wij ons hebben afgesloten.   Toegevoegd na 3 minuten:   Je kunt trouwens ook *andere* melkwegstelsels zien, maar die kun je niet vanaf een willekeurige plek zien. Vanaf het zuidelijk halfrond kun je de Grote Magelhaense Wolk en de Kleine Magelhaense Wolk zien. Die werden 'wolk' genoemd omdat ze er zo uitzien (en dat klopt echt - toen ik ze voor het eerst zag dacht ik werkelijk dat de hemel helemaal helder was, op twee hardnekkige wolkjes na). In werkelijkheid zijn het kleine melkwegstelseltjes, satellietstelsels van onze eigen melkweg.   Toegevoegd na 6 minuten:   PS. Klik op de foto's zodat ze in een nieuw venstertje verschijnen. Vergroot dat venstertje tot het hele scherm. Alleen op die manier krijg je enige indruk van de overweldigende schoonheid van de echte sterrenhemel. Je ziet zo enorm veel sterren dat je zelfs moeite moet doen om de bekende sterrenbeelden (Grote Beer, Kleine Beer, Orion enzovoort) nog te herkennen.  

Ja, dat klopt. Wacht maar eens een heldere dag af en ga op een avond eens buiten staan.

Zeker dat u die kan zien, het is alsof er een sluier over de hemel ligt. Die is zeer goed te zien ver weg van de stad (geen omgevingslicht) en op een heldere hemel. Best zichtbaar in de winter als hrt goed vriest ! Zeker de moeite waard als u dit nog nooit zag.

In ons land te zien, bij maanloze heldere nachten, in voorjaar-zomer- herfst bij noordwesten wind en in de winter bij vriezend weer, bij noordwest- noord en noordoosten wind.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100