Waarom is er bij bochten op de snelweg vaak water in het groen stuk van de bocht?

Rijdend op de snelweg valt het mij op dat vaak in scherpe bochten op het groen stuk in het midden van de bocht een waterpoel is gemaakt of dat het vol geplant is met (veelal) grote dikke bomen. Wat is hier de gedachte achter? Immers als iemand uit de bocht vliegt is de kans op letsel veel groter dan wanneer dit midden stuk alleen gras (of wellicht zelfs gravel) zou zijn. .... 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zult doelen op verbindingswegen op verkeersknoopunten. Dat zijn namelijk de plekken op snelwegen waar scherpe bochten zijn. Bomen: Als Rijkswaterstaat een snelweg aanlegt of aanpast dan komt het natuurlijk vaak voor dat er bomen moeten worden gerooid. De Boswet verplicht dan tot herplant van bomen. Rijkswaterstaat zoekt daarom binnen het eigen grondgebied -en dat zijn dus m.n. dit soort ruimten in knooppunten- naar plekken om bomen te herplanten. Bomen zijn inderdaad gevaarlijker maar als het goed is zie je een brede grasstrook aan weerszijden van het asfalt (="obstakelvrije zone") dan wel een vangrail. De richtlijn ontwerp autosnelwegen adviseert dat namelijk (bron 1 paragraaf 7.10.4) Water: Als een weg wordt aangelegd dan wordt een stuk aarde bedekt met asfalt. Daardoor zal die aarde daar niet meer als een "spons" werken bij regenval (=een deel van de bevallen regen vasthouden). Dus komt er meer regenwater in de omliggende sloten terecht. Dat leidt tot hogere waterstanden in het slotenstelsel en dus tot nattere gronden rond de sloot of zelfs water op het oppervlak van grond langs de sloten. Om dat tegen te gaan eist het waterschap bij oppervlakteverhardingen (zoals wegaanleg) dat degene die dat doet ter compensatie open water aanlegt. Zo wordt het slotenstelsel ruimer en stijgt het water daarin dus toch niet bij regenval. Zie als voorbeeld bron 2, artikel 3 voor regels die het waterschap Hoogheemraadschap Rijnland hiervoor heeft. Rijkswaterstaat zoekt dan in eerste instantie grond die van henzelf is (anders moeten ze er grond voor kopen) en komt dan snel uit bij ruimte binnen verkeersknooppunten. Toegevoegd na 16 minuten: PS: verbindingswegen is vakjargon voor die smallere stukjes weg (vaak klaverbladen) die de ene snelweg met de andere verbinden.

Bronnen:
http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/...
http://www.rijkswaterstaat.nl/images/Nieuw...

Het is een drinkplaats voor veel dieren die in en om die plas leven. Wij zien een snelweg, maar voor kikkers, insecten en vogels is de berm een klein stukje natuur. Bovendien door voor o.a. de padden en kikkers water te bieden in dat kleine stukje groen voorkom je dat ze verplicht de snelweg over moeten wanneer ze dorst hebben.

Bedoel je in de middenberm tussen de "heen" en "weer" gaande rijstroken? Zo ja, vermoedelijk dat dat komt omdat het wegdek in een bocht een beetje naar binnen gekanteld wordt aangelegd (vanwege de middelpuntzoekende kracht; zo ook treinrails). Dat betekent dan wel dat het regenwater van de buitenste rijstroken naar de middenberm neigt weg te stromen. Dus daar moet iets van een buffer beschikbaar zijn om het niet al te vlot te laten overlopen. Waar de snelweg rechtdoor loopt kunnen ze de afwatering van beide richtingen rijstroken een lichte kanteling naar buiten geven waardoor in dat geval het regenwater richting de buitenberm naast de vluchtstrook wegloopt. Daar is meestel wel een sloot of bossage die het water aankan. Die bomen staan er wellicht om hinderlijk licht van koplampen wat te temperen omdat auto's in de binnenbocht anders de tegenliggers in de buitenbocht zouden kunnen verblinden? (Het is me nooit zo opgevallen, dus ik weet niet zeker of je dat bedoelt, maar dit is mijn duit in het zakje.)

Bij het aanleggen van bijvoorbeeld een klaverblad kruisen wegen elkaar op verschillende hoogtes. Om en weg omhoog te laten lopen is veel zand nodig. Een deel van het zand wordt afgegraven in het midden van de lussen. Daardoor ontstaan er vanzelf poeltjes.

Snelwegen bestaan uit asfalt, dit zorgt er voor de de bodemoppervlak van de wegen hard is en geen water op kan nemen. Als al dat water op het asfalt zal blijven liggen vormt het gevaar voor de verkeersveiligheid. Daarom wordt het water van de weg de berm 'ingeleid'. Ik weet niet of Rijkswaterstaat deze poeltjes bewust aanlegt, het lijkt mij wel maar dit kan ik niet met zekerheid zeggen. Het kan ook op een natuurlijke manier ontstaan, simpelweg omdat het water de laagste plek zoekt, in dit geval het stukje gras. Zeg maar zoals alle natuurlijke waterreservoirs ontstaan. In Nederland regent het nog altijd meer dan dat er verdampt dus de poeltjes komen ook niet snel leeg te staan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100