Mag school in je Apple Watch kijken zonder toestemming?

Tijdens een examen zat ik op mijn uurwerk Apple Watch. Die is afgenomen maar de leerkracht heeft niet gezien wat ik er op deed. Later zij hij dat mijn uurwerk naar de ict dienst ging gaan en dat ze daar gingen kijken wat er opstond.
Mag school in mijn uurwerk kijken zonder mijn toestemming?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je mag niet (de indruk wekken) dat je tijdens het examen aan het spieken bent. In dat horloge van jou kun je van allerlei informatie opslaan. Je had zelf ook kunnen bedenken dat het dan niet handig is om dat horloge mee te nemen, laat staan er op te gaan kijken. Dat je leraar het laat controleren is dus volkomen terecht.

Nee dat mag niet, niet zonder toestemming. Waar het natuurlijk evident is dat jij niet had mogen spieken, of iig niet de indruk had mogen wekken dat je spiekt, is het niet zo dat de school daarna zonder toestemming jouw spullen mag doorzoeken. Ze mogen het wel doorzoeken, dat zal in elk examenreglement zo geregeld zijn, maar dan ENKEL met jouw toestemming. De school had dus je toestemming moeten vragen, had je die toestemming geweigerd, dan hadden ze daar, gegeven de schoolreglementen en/of examenreglementen een voor jou negatieve consequentie aan kunnen verbinden. Denk aan uitsluiting van het examen of het ontvangen van een 0 als cijfer. Ze hadden jouw toestemming moeten vragen, want jij hebt namelijk recht op privacy, gegeven de grondwet. https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/via0hb5jcjzv/artikel_10_privacy " De Nederlandse Grondwet Artikel 10 1. Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer. .... " Er kunnen dus beperkingen op zijn maar die zijn er voor deze situatie niet, en is de privacy-inbreuk niet nodig. https://maken.wikiwijs.nl/bestanden/903637/Meekijken%20op%20de%20devices%20van%20leerlingen.pdf (de pdf gaat over een andere zaak, maar enkel de gekopieerde uitspraak is relevant) " In Europa staat privacybescherming hoog in het vaandel, en is privacy een grondrecht én mensenrecht. Een inbreuk daarop is alleen toegestaan als dat 1. wettelijk is geregeld en 2. (strikt) noodzakelijk is in een democratische samenleving (bijv. voor de openbare of nationale veiligheid). " 1. Er is wettelijk verder niks geregeld voor deze situatie, en bijvoorbeeld een examenreglement of schoolreglement kan voor zoiets niet een grondwet overstijgen. 2. Daarnaast is er geen strikte noodzaak hier, immers kan de school jou voor een keuze stellen.

Bronnen:
https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/vi...
https://maken.wikiwijs.nl/bestanden/903637...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100