Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (1)

"Als de leerplichtambtenaar heeft vastgesteld dat er inderdaad gespijbeld wordt, dan kunnen er boetes opgelegd worden. Al deze maatregelen worden via een rechter vastgesteld.

Als een leer- of kwalificatieplichtige niet staat ingeschreven op een school wordt dit gezien als absoluut verzuim. Er wordt dan een proces-verbaal opgemaakt en een rechter besluit hierna wat de straf zal zijn.

Straffen voor zowel spijbelen als absoluut verzuim kunnen zijn:

Kinderbijslag stopzetten: de leerplichtambtenaar kan er voor kiezen om de SVB (Sociale Verzekeringsbank) in te lichten over het schoolverzuim. Deze kan dan de kinderbijslag stopzetten. Deze maatregel is er alleen voor zestien- en zeventienjarige jongeren die geen startkwalificatie hebben.

Geldboete: voor leerlingen boven de twaalf jaar kan de leerplichtambtenaar geldboetes opleggen. Dit kan zowel aan het kind als aan de ouders. Deze boete is maximaal € 3900,- (mei 2016)

Taakstraf: voor jongeren tot zestien jaar kan de leerplichtambtenaar een taakstraf op laten leggen.

Gevangenisstraf: in hele ernstige gevallen kan de rechter kiezen voor een gevangenisstraf met proeftijd opleggen aan de kinderen en/of de ouders."

Verder is het natuurlijk erg dom om niet naar school te gaan terwijl je het wel moet. Maar dat weet je zelf natuurlijk ook wel.
(Lees meer...)
Computoon
5 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding