Waarom gaan mijn cijfers omlaag? Heb ik hulp nodig?

Hallo mensen. Ik ben 16 en zit nu in 4 havo, met daarnaast een VMBO-T diploma in mijn broekzak (brugklas op HAVO niveau, net niet gehaald). Ik ben een enorme introvert. Ik had altijd al gedroomd om mijn HAVO diploma te halen. Ik wil dit al sinds mijn tiende. Ik haalde op de T locatie altijd achten of zevens. Ik heb de eerste 5 weken op de HAVO locatie prima cijfers gehaald. Maar nu is de stress, mentale druk en spanning om kapot van te gaan. De hoeveelheid geluid tijdens pauzes is vreselijk. Mijn lichaam kan het niet meer trekken, heb amper ENERGIE over om huiswerk of andere dingen te doen. Ik weet niet hoe, maar ik ben de laatste weken een wrak geworden. Mijn cijfers van de afgelopen 3 weken zijn niet hoger dan een 5.4, met daarnaast een onverklaarbaar slaapgebrek en voorspelbaar weinig zelfvertrouwen. De helft van mijn rapport staat vol met dolkstekende onvoldoendes. basisfuncties van mijn hersenen (hoofdrekenen, herinneren van Namen bij gezichten, mijn 3d wereld) zijn minder scherp dan ooit, met een toch hyperactief brein. Ik snap de stof die we behandelen in de klas, kan het goed toepassen, maar Door mijn hyperactieve brein kan ik niet goed functioneren.

Ik weet dat ik waarschijnlijk Hulp nodig heb. Ik ben bang dat ik van de HAVO af moet alhoewel ik er al langer dan 4 jaar naar streef. Wat voor een Hulp? Hoe? Bespreken met mijn ouders?
(Zij weten alleen van de omlaaggaande cijfers)

Weet jij het antwoord?

/2500

De overgang van VMBO is best groot. Er wordt op een andere manier lesgegeven. Je komt tussen andere leerlingen, waarvan de meesten al 3 jaar samen opgetrokken hebben. Veel nieuw indrukken. En je wilt het graag goed doen. Dat kan veel druk geven. Echt niet zo gek dat het je boven je hoofd kan groeien. Door stress kun je slechter slapen. Door stress en slecht slapen ga je slechter presteren en gaan je cijfers omlaag. Daardoor krijg je weer meer stress. Ik zou het zeker bespreken met je ouders. En met je klasseleraar/decaan of de vertrouwenspersoon op school. Evt ook met je huisarts. Samen kunnen jullie een plan maken waardoor je wat meer rust in je hoofd krijgt. Moet je trouwens in de pauze in de drukte blijven? Misschien kun je een blokje omgaan, als dat mag, zodat je even uit de drukte bent. Sterkte er mee, en nog niet de moed opgeven hoor. Misschien heb je een andere manier van leren nodig om je doel te bereiken ( bijvoorbeeld VHBO) Toegevoegd na 1 minuut: Ik bedoel in de eerste zin: de overgang van VMBO naar HAVO is best groot Toegevoegd na 59 minuten: Ik bedoel in de eerste zin: de overgang van VMBO naar HAVO is best groot

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100